La Vanguardia (Català)

Un detall menor

- Fernando Ónega

És una alegria immensa comprovar que, en l’enfonsamen­t general, hi ha algú que se salva: els passatgers de primera classe. Hi haurà qui ho desmenteix­i: sàpiga, periodista, que noms molt rumbosos de la indústria i les finances també passen moments molt difícils i la paraula fallida ja no els hi és estranya. I jo dic: cert, però no deuen ser d’autèntica primera classe. L’autèntica primera classe té el patrimoni en selectes cabines que anomenen sicav, i aquí no hi entra ni una gota d’aigua tòxica. Mentre el vaixell de tots s’enfonsava amb nosaltres a dins, ells van aconseguir convertir les sicav en gloriosos salvavides que esquiven la crisi i els setges fiscals amb eficàcia miraculosa. Diuen les cròniques que alguns d’aquests patrimonis així refugiats han experiment­at un creixement del valor de més del 50%.

Davant la notícia, l’incrèdul del desmentit insistirà que això és impossible; que si s’enfonsa un vaixell, s’enfonsa tot el que hi ha a dins, com va passar amb el Titanic. I jo li hauré de dir: benvolgut amic, en aquesta crisi es produeixen fenòmens que ni la física ni la intel·ligència humana normal no poden explicar. Caldrà indagar en les lleis de la natura. Perquè de quina altra manera es poden explicar algunes de les coses que passen?

Quan la informació diu que la renda de les llars (ciutadans de segona classe) s’enfonsa al ritme d’un 3,2% en un trimestre, però el valor de les sicav creix d’una manera que els economiste­s en diuen exponencia­l, és que s’està produint el que s’ha produït sempre en la llarguíssi­ma història de la naturalesa: sobreviuen els més forts. Amb la qual cosa, començo a imaginar un futur de país, potser de món, on les economies febles no viuran ni tan sols per fer la seva revolució, sinó que desapareix­eran com han desaparegu­t milers d’espècies animals des de la creació de l’univers: els més forts, a la seva cabina blindada; els més febles, en mans del temporal.

El que ignoro és què passarà amb les persones que hi ha dins de les cabines d’aquestes economies tan fràgils i trencadiss­es. Tenint en compte el que fan els governs per protegir-les, això deu ser un detall menor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain