La Vanguardia (Català)

PRESTIGE Massa tard

Comença el judici de la marea negra, després de l’últim desastre, els deu anys d’espera, i quan es tem una altra catàstrofe

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Quan falta un mes per al desè aniversari del Prestige, avui comença a A Coruña el judici de la catàstrofe ecològica més gran de la història recent d’Espanya, que es va produir quan faltava menys d’un mes perquè es complissin els deu anys de l’anterior marea negra a Galícia, la causada pel petrolier Mar Egeo. Per això, el millor que ha passat en aquest decenni d’espera, d’embarranca­da judicial, és que la costa gallega s’ha deslliurat d’una nova calamitat, mentre assistia a l’últim dels desastres del Prestige, el d’una justícia lentíssima.

Segons fonts de la Xunta, el capità del Prestige, Apostolos Mangouras, ja es trobava ahir a Galícia, per asseure’s avui al banc dels acusats d’Expocoruña, recinte que acollirà aquest procés de grans dimensions, amb 55 acusacions, 70 lletrats i 140 testimonis. La possible absència de Mangouras va causar inquietud fa unes setmanes. Només hi ha tres acusats, ell, el cap de màquines, el també grec Nikolaos Argyropoul­os, i l’exdirector general de la Marina Mercant, José Luis López-Sors. Un quart imputat, l’oficial filipí Irineo Maloto, no va ser localitzat.

L’Estat espanyol reclama 2.200 milions d’euros d’indemnitza­cions, però les empreses que estan al darrere de Mangouras són en principi insolvents. Així mateix, l’acusació de Nunca Máis reclama que, a través de Sors, l’Estat sigui declarat responsabl­e. La majoria dels afectats ja van cobrar, perquè van arribar a acords amb l’Administra­ció espanyola que va intentar infructuos­ament que l’empresa classifica­dora, ABS, la que va revisar el Prestige, fos obligada als Estats Units a pagar la factura. “Resulta intolerabl­e que hàgim hagut d’esperar deu anys per veure aquest judici, que s’hauria hagut de celebrar quan tot estava més fresc”, afirma la cantant Uxía Senlle, que va exercir de portaveu de Nunca Máis, la plataforma que va expressar el cansament de la societat gallega respecte a les marees negres.

“La justícia lenta no és justa. S’hauria d’haver previst que el petit jutjat de Corcubión no seria capaç de fer la instrucció en un temps raonable”, opina Henrique López Veiga, senador del PP i conseller de Pesca durant el

Prestige. “El retard ha estat horrible i impresenta­ble”, afirma Xan López, secretari de la federació gallega de Confraries de Pescadors.

A Galícia està assumit el perill d’una nova marea negra, encara que ara hi hagi més mitjans. “Per davant de la nostra costa passen les principals autopistes marítimes d’Europa. El risc és evident”, explica el senador López Veiga, que es mostra molt crític amb la legislació europea. Considera que la responsabi­litat dels armadors hauria de ser il·limitada i que s’hauria de restringir l’ús de les societats fantasma i les banderes de conveniènc­ia, com la

que portava el Prestige, un vaixell vetust i malalt, carregat amb 77.000 tones de fuel altament contaminan­t, que el 13 de novembre del 2002 va llançar el senyal de socors davant Galícia i que es va enfonsar sis dies més tard, a més de 200 milles de la costa, després que el Govern el sotmetés a un macabre recorregut i falsegés la seva veritable situació.

“A Nunca Máis no oblidem que el senyor dels filets és avui el president del Govern”, diu Uxía Senlle fent al·lusió a la cèlebre frase de Mariano Rajoy. L’inici del judici coincideix amb la recta final de la campanya electoral a Galícia i reobre la vella discussió pel que fa a la decisió més rellevant sobre el Prestige, la d’enviar-lo a la “quinta forca”, com ho va definir el ministre de Foment d’aleshores, Francisco Álvarez -ascos, que al gener declararà com a testimoni. Per a Nunca Máis aquesta gestió va convertir un accident en una catàstrofe ecològica.

El PP continua defensant l’allunyamen­t com la millor opció. “Per a Galícia va ser el millor”, afirma López Veiga, que assegura que es van exagerar els impactes del Prestige. Ara els pescadors, com assenyala Xan López, viuen una situació molt complicada, pels efectes de la crisi, la pujada del gas-oil i la limitació de captures. “Una nova marea negra seria molt pitjor”, diu.

El judici comença avui, tot i que les declaracio­ns no començaran fins al 13 de novembre, mentre que la sentència s’espera per al setembre del 2013. I Galícia continua sense resoldre el seu Prestige de cada dia, el dels abocaments d’aigües residuals a les ries.

 ??  ?? L’ENFONSAMEN­T
1.
La força del mar colpeja i va obrint la bretxa d’estribord, s’inunden els tancs buits i el vaixell es va escorant Copejament de les ones
50 m La bretxa del casc del ‘Prestige’ es fa més gran a mesura que passen les hores i arriba a...
L’ENFONSAMEN­T 1. La força del mar colpeja i va obrint la bretxa d’estribord, s’inunden els tancs buits i el vaixell es va escorant Copejament de les ones 50 m La bretxa del casc del ‘Prestige’ es fa més gran a mesura que passen les hores i arriba a...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain