La Vanguardia (Català)

Educació preveu 185 milions menys per a beques i 15.000 beneficiar­is més

Wert qualifica d’“extremista” la protesta dels pares convocada per dijous

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Per molt que els membres del Govern de Mariano Rajoy insisteixi­n que les partides de beques no disminueix­en malgrat les retallades, les dades són tossudes. A banda que els pressupost­os generals de l’Estat per al 2013 preveuen una baixada del 3,8% de les beques, l’impacte dels ajustos es pot apreciar a les estimacion­s mateixes del Ministeri d’Educació per a aquest curs. Segons l’últim Datos y cifras, el 2012-2013 la quantitat destinada pel departamen­t de José Ignacio Wert a beques università­ries i no università­ries es redueix 185 milions respecte del curs anterior, mentre que esperen que el nombre de beneficiar­is pugi uns 15.000.

El ministre d’Educació va donar a entendre ahir que reduiran la quantitat que reben els becaris. Segons va explicar, en la convocatòr­ia d’aquest curs, que justament es va tancar ahir, han “reorganitz­at components” de la beca vinculats a la mobilitat. Així, ha desaparegu­t l’ajuda addicional per estudiar en ciutats grans (el 2011-2012, 204 euros per poblacions de més de 100.000 habitants i 350 per les de més de mig milió d’habitants).

Tanmateix, els experts criden l’atenció sobre el fort impacte que tindran els requisits acadèmics per a becaris universita­ris imposats per primera vegada aquest curs, especialme­nt en els alumnes d’arquitectu­ra i enginyerie­s. Segons càlculs del professor Juan Hernández Armenteros, de la Universita­t de Jaén, amb els nous llindars acadèmics poden quedar exclosos, entre els que fins al moment reunien les condicions per tenir beca, uns 17% aquest any i un 34% el curs que ve.

Per tant, més que els diners pressupost­ats, els especialis­tes es mostren preocupats per saber quants estudiants finalment tindran dret a beca i quina serà la quantitat. A Espanya, 23 de cada 100 universita­ris disposen d’una beca per a l’estudi, una taxa per sota de les dels països de l’entorn. L’import mitjà, incloent-hi la matrícula –recorda Hernán- dez Armenteros–, gira al voltant dels 3.500 euros.

Sobre els ajuts per adquirir llibres de text, el ministre José Ignacio Wert va justificar la duríssima reducció de la partida i dels beneficiar­is (calculen que es passi de gairebé 924.000 a 344.000) per la incapacita­t d’“algunes autonomies” per cofinançar-les i pel fet que s’han posat en marxa programes de reutilitza­ció. A més, es va tornar a referir a un hipotètic abaratimen­t de costos gràcies al pla de digitalitz­ació dels llibres de text –del qual no es sabien els detalls–.

Sobre l’adhesió de la Ceapa –associació de mares i pares majoritàri­a a escola pública– a la vaga d’educació secundària convocada pel Sindicat d’Estudiants per a

Segons càlculs dels experts, el nou llindar acadèmic deixarà sense ajuda un 17% dels becaris

aquest dijous, el ministre va qualificar la decisió d’“insòlita”. Segons Wert, es tracta d’“una vaga de contingut polític extremista”. A Catalunya no es dóna aquest suport. Aquest curs, a les aules se superen els vuit milions d’alumnes (136.000 alumnes més que el 2011-2012). Creixen sobretot al primer cicle d’infantil (5,1%) i a FP (4,2%). El nombre d’alumnes estrangers es va estabilitz­ar en 781.446 el curs passat (van ser tot just 300 més que el 2010-2011).

 ?? ARXIU ?? La quantitat que rebran els becaris es podria reduir; la protesta ja es va expressar la setmana passada
ARXIU La quantitat que rebran els becaris es podria reduir; la protesta ja es va expressar la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain