La Vanguardia (Català)

Les farmàcies tancaran el dia 25 per l’impagament de la Generalita­t

- ANA MACPHERSON Barcelona

El 25 d’octubre les farmàcies tancaran. És la mesura acordada pels presidents dels quatre col·legis de farmacèuti­cs catalans, que ahir es van reunir d’urgència, com a protesta per l’impagament de la Generalita­t de més de 180 milions d’euros que els deuen pels medicament­s servits el juliol i l’agost. “Ho hem donat tot, es- tem aplicant l’euro per recepta, els copagament­s i finançant els medicament­s, i no aconseguim saber quan ens pagaran”, resumeix el president del Consell de Col·legis de Farmacèuti­cs de Catalunya, Jordi de Dalmases.

Des de primers de mes reben missatges que potser sí que els podran pagar. L’últim diu que tindran els diners el 31 i faran un esforç per avançar el pagament al 23. “Però continuem sen- se cap compromís. Ens van dir que no podien pagar perquè no arribaven els 400 milions del fons de liquiditat (FLA), i quan van arribar resulta que els nostres diners no figuraven a la llista; no hi som”,

Segons va dir ahir a la nit el conseller Boi Ruiz, l’FLA mateix estableix l’ordre de prioritats del pagament, i no n’hi havia per a les farmàcies, amb les quals se sent solidari i els agraeix l’es- forç. Per això intenta negociar amb Madrid que paguin abans, el dia 23.

“Busquem una solució acordada, i per arribar-hi ens hem d’asseure i parlar”, apunta de Dalmases, que reconeix que parla contínuame­nt amb el conseller. “Però no ens proposen una solució, no ja per a aquest mes, sinó per a tots els següents. No podem continuar així, perquè els farmacèuti­cs no són una empresa que facturi cent milions, sinó autònoms amb una petita empresa on s’estan jugant el patrimoni”.

La solució podria ser un crèdit promogut per la Generalita­t. “En altres comunitats autònomes ho han fet”, afirma Jordi de Dalma- ses. Mentrestan­t, els col·legis han mitjançat perquè el banc que ara els presta amb càrrec a la factura del Servei Català de la Salut (un sistema anomenat factoring) ampliï el préstec. “Ens han dit que faran un estudi individual­itzat, segons la situació de cada farmàcia, però avui ningú no deixa diners contra una factura de la Generalita­t”.

Als col·legiats, amb 3.150 oficines de farmàcia a Catalunya, aquesta setmana els consultara­n sobre la protesta. El dia que ho facin només funcionara­n els serveis d’urgència establerts. El descens en la facturació supera el 28% al setembre, i l’acumulat anual, més del 10%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain