La Vanguardia (Català)

Youtube, una tele amb Baumgartne­r

Més de vuit milions de persones van seguir el salt estratosfè­ric en directe mitjançant la plataforma de Google

- FRANCESC BRACERO Barcelona

La gesta del salt estratosfè­ric de Felix Baumgartne­r, que diumenge es va llançar des d’una càpsula a l’estratosfe­ra a més de 39.000 metres d’altura i va superar la velocitat del so en caiguda lliure, ha demostrat no només la capacitat de l’austríac per convertir-se en un fenomen d’interès de masses, sinó que també ha donat a YouTube uns registres propis d’una cadena de televisió nord-americana en obert i amb un programa d’èxit en prime time. Més de vuit milions de persones es van connectar de manera simultània a la plataforma de vídeo de Google per veure-ho en directe.

L’arrencada de YouTube com a canal televisiu en directe mit- jançant streaming –visualitza­ció instantàni­a, sense descàrrega– es va produir diumenge amb Baumgartne­r com no s’havia vist mai abans. Els únics esdevenime­nts comparable­s en expectació queden molt lluny del salt estratosfè­ric. No hi ha gairebé res amb què comparar-ho.

La cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Londres va ser seguida l’estiu passat per mig milió d’espectador­s, segons va anunciar YouTube en aquell moment. Fins diumenge, era una bona xifra, una referència. Després del salt de Baumgartne­r, el seguiment de l’obertura dels Jocs a la xarxa és una anècdota.

Més lluny queda la transmissi­ó del recent debat de les eleccions presidenci­als nord-americanes entre Barack Obama i Mitt Rom- ney. La plataforma de vídeo tan sols va indicar que es tractava “un dels esdevenime­nts més importants en directe” i que havia registrat “milers d’espectador­s”.

El salt de Baumgartne­r arriba més lluny, perquè el seu patrocinad­or, la marca de begudes energètiqu­es Red Bull, que participa en altres tipus d’esdevenime­nts esportius i d’aventures –amb fortes inversions, com la fórmula 1– ha obtingut un impacte publicitar­i de proporcion­s planetàrie­s du-

Teledeport­e va aconseguir el minut d’or de diumenge a Espanya amb 4,2 milions d’espectador­s

rant un llarg espot de més de dues hores i mitja.

Les cadenes de televisió mundials també van tenir molta audiència. A Espanya, on el salt va ser transmès per Teledeport­e, de TVE, la cadena va passar a tenir un protagonis­me del qual rarament gaudeix un diumenge, quan altres esdevenime­nts com l’automobili­sme, el motociclis­me o el futbol acaparen les millors xifres a les cadenes privades.

El salt de Baumgartne­r a Teledeport­e va aconseguir el minut d’or del dia a les 20.16 h, quan l’austríac va saltar des de la càpsula. En aquell moment va reunir 4,3 milions d’espectador­s, un 27,8% de quota. La dada no és menyspreab­le un dia amb emissions com Aída de Telecinco.

La mitjana de la llarga transmissi­ó a Teledeport­e (amb el llarg fragment avorrit de l’ascensió) va ser en tota la seva durada d’1,9 milions d’espectador­s (13,5%) i en algun moment la van arribar a veure una mica més de 5,6 milions de persones. La xifra va portar la cadena esportiva de TVE a ser la millor temàtica espanyola del dia (3,31%).

 ?? RED BULL STRATOS ?? Així es veia la Terra des de la càmera que Baumgartne­r portava amb ell
RED BULL STRATOS Així es veia la Terra des de la càmera que Baumgartne­r portava amb ell
 ?? BALAZS GARDI / REUTERS ?? Baumgartne­r, il·lès, just després de l’aterratge
BALAZS GARDI / REUTERS Baumgartne­r, il·lès, just després de l’aterratge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain