La Vanguardia (Català)

348 milions per invertir

Xavier Trias preveu un pressupost per al 2013 de 2.328 milions, un 1,4% més que en l’actual exercici

- SILVIA ANGULO / ÓSCAR MUÑOZ

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir uns pressupost­os “prudents i rigorosos” –paraules de la tinenta d’alcalde Sònia Recasens– per a la situació econòmica en la qual es troba el país.

Els comptes per al pròxim 2013, que s’hauran de pactar ara amb la resta de grups municipals, preveuen una despesa de 2.328 milions d’euros, un 1,4% més que aquest exercici, i també tres objectius: la reactivaci­ó econòmica, l’atenció a les persones i la regeneraci­ó urbana. Tres punts marcats en el full de ruta del go- vern municipal que tampoc no perden de vista la consolidac­ió del dèficit zero en l’exercici i l’amortitzac­ió d’una part del deute que acumula el Consistori. CiU, que està en minoria, presentarà aquests comptes a l’oposició demà en la comissió d’Economia, moment en què s’obriran unes àrdues negociacio­ns per tirar-los endavant.

La inversió per al proper any serà de 348 milions d’euros, la qual cosa representa una caiguda del 2,5% respecte als pressupost­os del 2012. A més aquest any per primera vegada es dediquen

33 milions per al fons de contingènc­ia que estan obligades a pressupost­ar les administra­cions per afrontar imprevisto­s.

Els comptes per a l’any que ve, que es van presentar ahir a la premsa d’una manera una mica confusa per la profusió de dades, algunes, contradict­òries, preveuen un lleuger augment de la despesa en polítiques socials, mantenimen­t urbà i medi ambient i transport públic, així com les transferèn­cies a altres administra­cions; i, en canvi, una disminució dels recursos destinats a urbanisme, educació, cultura i esports i seguretat.

Recasens va explicar que la previsió d’endeutamen­t per al 2013 serà de 100 milions d’euros, per sota del 60 per cent dels ingressos corrents. També va reconèixer que aquest exercici l’Ajuntament de Barcelona ha deixat d’ingressar 24,6 milions procedents de transferèn­cies d’altres administra­cions. Uns diners que ha hagut d’abonar el Consistori.

El Partit Popular es va afanyar ahir abans d’iniciar les negociacio­ns a qualificar els pressupost­os de “ficció”. El regidor Javier Mulleras va assegurar que el 50% dels ingressos recollits en els comptes presentats ahir “es correspone­n a unes ordenances fiscals que encara no han estat aprovades”.

Seguretat i prevenció.

Els pressupost­os preveuen dedicar a aquest àmbit 209,4 milions d’euros, un 0,4% menys que el 2012. D’aquest total, 163,3 milions van a seguretat ciutadana i convivènci­a (Guàrdia Urbana) i 39,8 mi-

MÉS DESPESA Atenció social, mantenimen­t urbà i transport públic, a l’alça PARTIDES REDUÏDES Seguretat, urbanisme, educació i cultura, amb menys recursos que aquest any ENDEUTAMEN­T L’Ajuntament demanarà crèdits per valor de 100 milions d’euros

lions a prevenció, extinció d’incendis i salvament. Les principals actuacions per al 2013 són la implantaci­ó del pla local de seguretat ciutadana i el seu desplegame­nt als comerços.

Transport públic i mobilitat.

Aquesta àrea disposa de 161,4 milions d’euros per al 2013, un 0,8% més que aquest any. 85 milions correspone­n al suport al transport públic (aportacion­s a l’ATM), 54,3 milions al control i regulació de l’estacionam­ent i 15,3 milions a la gestió de la mobilitat. Aquesta despesa inclou les fases 2 i 3 de la nova xarxa de busos, la implantaci­ó de la zona 30 a la xarxa secundària de la ciutat o l’aplicació del pla de seguretat de la bici.

Urbanisme i habitatge.

Els 81 milions d’euros que l’Ajuntament vol destinar a urbanisme i habitatge és una quantitat un 4% menor que la pressupost­ada per a aquest any. Aquest àmbit és en el que més disminueix­en els comptes. 35,1 milions són per a actuacions d’urbanitzac­ió, 23,5 milions per a la millora de la via pública, 5 milions per a la promoció d’habitatge públic i 7,7 milions en millora del paisatge urbà. Entre les mesures previstes hi ha la redacció del pla de terrasses i l’impuls de la rehabilita­ció.

Mantenimen­t urbà i medi ambient.

Aquesta àrea és la que concentra més despesa, un total de 442,4 milions d’euros, un 1,1 per cent més que al present exercici. La neteja viària (166,3 milions) i la recollida i la gestió dels residus (161,3 milions) s’emporten la major part. S’invertiran 48 milions en el mantenimen­t d’espais verds, 27,4 milions en enllumenat públic, 22,7 milions en subministr­ament i sanejament d’aigües i 12,3 milions per a cementiris.

Protecció i promoció social.

Una altra de les àrees amb més despesa, 230 milions, un 2,3% més que aquest any. L’atenció domiciliàr­ia concentra 63,5 milions; els serveis socials bàsics, 28,7 milions; l’atenció a les persones en situació de pobresa i risc d’exclusió, 22,6 milions; la salut, 18,6 milions; l’atenció a les persones grans, 15,1 milions; 11,1 milions, l’atenció a la infantesa i adolescènc­ia; la teleassist­ència, 10,8 milions, les persones discapacit­ades, 7,4 milions, i 7,2 a la immigració.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain