La Vanguardia (Català)

Una nova capa de llum per a la casa Batlló

El pròxim cap de setmana l’edifici, obra de Gaudí, celebra el desè aniversari de l’obertura al públic amb un ‘mapping’ sobre la façana

- SILVIA ANGULO

La casa dels ossos, la de les màscares, la dels badalls o del drac. Aquests són els noms amb què popularmen­t es coneix la casa Batlló de passeig de Gràcia des de la seva construcci­ó l’any 1906. L’edifici de Gaudí, que originalme­nt va acollir l’empresari tèxtil Josep Batlló i Casanovas, es vestirà de festa aquest cap de setmana. Ho farà durant la nit, amb un map

ping –un audiovisua­l– sobre la façana amb el qual es volen commemorar els deu anys d’obertura al públic.

Després del gran èxit de les projeccion­s de la Mercè a la façana de la Sagrada Família i salvant les distàncies amb aquest grandiós espectacle, l’audiovisua­l que es projectarà dissabte i diumenge en diferents passis (21 h, 21.30 h i 22 h) transforma­rà la pell de la finca en un festival de colors i d’imatges misteriose­s. Farà un exhaustiu repàs de totes les llegendes populars que s’han creat al voltant de l’edifici. Gaudí va coronar la façana d’aquesta singular casa amb l’aspecte del llom del drac de Sant Jordi i la creu de quatre braços. Els experts han comparat la façana ondulada amb l’obra pictòrica de Claude Monet.

També s’ha discutit molt sobre els elements que la decoren. Alguns han volgut relacionar-los amb el carnaval: la corona de la façana es pot assemblar al barret d’un arlequí i el recobrimen­t del mosaic de colors recorda el confeti, mentre que les baranes serien les típiques màscares de disfresses. Així, l’aigua, el drac de Sant Jordi, les màscares i els boscos encantats cobraran vida a la façana de la casa Batlló. Els propietari­s volen respondre a l’èxit que té i ha tingut l’obertura de la finca entre el públic.

La festa, que tindrà lloc davant de l’edifici, l’organitza la productora Nueve Ojos sota la direcció de Mariona Omedes, premi Nacional d’Audiovisua­ls de la Generalita­t. Es tracta d’un espectacle amb el qual els gestors actuals de l’edifici –Immobiliàr­ia Casa Batlló i la societat Casa Batlló, participad­es per la família Bernat– volen celebrar el desè aniversari de les visites obertes al públic. Set-centes mil persones visiten anualment aquest monument patrimoni mundial de la Unesco des del 2005. Cap al 1995 es van començar a llogar els salons i no va ser fins a la celebració de l’Any Gaudí el 2002 que l’Ajuntament de Barcelona va sol·licitar als propietari­s que s’obrissin les portes al públic. La finca s’acabava de rehabilita­r íntegramen­t i s’hi havien realitzat unes costoses obres de reforma. El que inicialmen­t era previst que fos una obertura provisiona­l es va anar consolidan­t per l’èxit de públic estranger i local. La finca aplica tarifes preferenci­als als residents a Catalunya i als centenars d’escoles que cada any la visiten.

L’obertura del monument va suposar que es poguessin generar recursos per finançar-ne el mantenimen­t, que és força costós. Fins aquell moment provenien gairebé de forma exclusiva del lloguer dels salons.

El 2004, coincidint amb l’aniversari de l’inici d’obres de la ca-

Dracs, màscares i boscos misterioso­s prendran vida sobre la pell de la finca modernista

sa (1904-1906) es van condiciona­r i es van obrir al visitant en general altres espais fins al moment desconegut­s i que restaven ocults: les golfes, les xemeneies i el celobert. Aquests llocs van captivar els visitants.

Les golfes, per exemple, són una construcci­ó completame­nt independen­t de les plantes inferiors. En aquest espai es va ubicar la zona de serveis, amb trasters i safarejos. Tot això sota els famosos arcs catenaris i amb accés a la terrassa de l’edifici a través d’una escala de cargol. És aquí, a l’espai superior de la façana, a la teulada, on les reminiscèn­cies del drac de Sant Jordi, protagonis­ta de l’espectacle audiovisua­l, són més presents.

Antoni Gaudí va dissenyar la famosa espinada del drac vençut després de la lluita contra Sant Jordi que corona la façana de l’edifici.

 ?? JORDI PLAY ?? La façana de la casa Batlló il·luminada de nit
JORDI PLAY La façana de la casa Batlló il·luminada de nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain