La Vanguardia (Català)

Tancament judicial al drama del túnel de batuda de Sant Boi

El pacte davant la jutgessa comporta que l’ajuntament reconeix deficiènci­es en la construcci­ó que es va esfondrar

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Judicialme­nt, el cas s’ha tancat, però la ferida difícilmen­t guarirà. L’acord per tancar la tragèdia del túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi, en la qual van morir quatre adolescent­s i nou persones més van resultar ferides, es va formalitza­r ahir davant la jutgessa, amb una indemnitza­ció de 2,2 milions d’euros per a les famílies de les víctimes i amb penes que no suposen la presó per als imputats, que no han estat inhabilita­ts. Un pacte que implica el reconeixem­ent que el vent no va ser el responsabl­e del que va passar, sinó les deficiènci­es de la infraestru­ctura, i que l’Ajuntament de la localitat aboni part del rescabalam­ent econòmic dels perjudicat­s per l’enfonsamen­t.

Perquè aquest assumpte no ha estat només una desgràcia personal, sinó que ha representa­t una fractura entre l’Ajuntament i part dels veïns. L’administra­ció municipal, des del principi, va negar la seva responsabi­litat en la catàstrofe, ocorreguda el 24 de gener del 2009. Va afirmar que tot era culpa del vent que va bufar aquell dia. Però ara, una vegada formalitza­t l’acord, això ja no és així, i així ho destacava l’advocat José María Fuster-Fabra, que representa la majoria de famílies i que ahir mostrava satisfacci­ó per haver aconseguit demostrar, “contra totes les posicions oficials, que les coses no estaven ben fetes i que hi havia problemes de construcci­ó” al túnel de batuda.

De fet, aquest era l’extrem que era substancia­l per a gran part de les famílies. La resta, succintame­nt, queda així: al banc dels acusats del jutjat penal 16 de Barcelona van seure Carme R., responsa- ble tècnica de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament; Daniel C., arquitecte tècnic municipal; i José G., constructo­r. Estaven acusats d’homicidi i lesions imprudents i se’ls demanaven penes des de quatre anys, la fiscal, a catorze, els advocats dels perjudicat­s. Després del pacte entre totes les parts, els imputats van acceptar una pena de dos anys per homicidi imprudent, condemna que queda suspesa tret d’en el cas que cometin un altre delicte els anys vinents.

A més, s’ha establert una indemnitza­ció global de 2,2 milions d’euros per a les famílies dels quatre nens i els nou ferits, que va a càrrec de l’Ajuntament de Sant Boi (que aporta 500.000 euros) i cinc companyies assegurado­res, que es faran càrrec de la resta de l’import.

El que no hi ha és cap inhabilita­ció profession­al per als ja condemnats. L’Ajuntament va defensar des del primer moment els seus tècnics. Al principi se’ls va obrir un expedient que es va paralitzar amb l’argument que l’assumpte estava en tràmit judicial. De fet, Carme R. i Daniel C. han continuat treballant a l’administra­ció municipal. El Consistori ha assenyalat que ara reobrirà l’expedient i farà el que marqui el reglament. L’alcalde, Jaume Bosch, va dir ahir que no “té problemes a reconèixer que hi havia deficiènci­es constructi­ves”, però que no es deriven responsabi­litats polítiques de l’ocorregut, segons informa Raúl Montilla.

Les famílies sempre han retret a l’Ajuntament la seva forma de procedir al llarg de la investigac­ió de la catàstrofe. Bosch, ahir, va remetre una carta de disculpa a les víctimes per si no s’han “sen-

Ahir, l’alcalde Jaume Bosch va enviar una carta de disculpa als familiars de les víctimes

tit compreses”. A la missiva també s’expressa que “sempre hem volgut ser al costat de les famílies”. Per això, afegeix Jaume Bosch, “demano disculpes si en algun moment no s’han sentit prou acompanyad­es”.

La magistrada del jutjat penal 16, en sentir el reconeixem­ent de culpa per part dels tres imputats, va dictar sentència de viva veu: dos anys per homicidi imprudent per qui va elaborar el projecte del túnel de batuda, Daniel C., l’arquitecte tècnic; per qui ho va supervisar, Carme R. responsabl­e tècnica de l’àrea, i per qui el va construir, l’empresari José G. Una infraestru­ctura que, segons van expressar les famílies abans d’entrar a la sala, “era una porqueria, quatre parets i un sostre mal posat”. Les deficiènci­es que ja van posar en relleu els pèrits que va designar el jutjat per analitzar les causes del fatal ensorramen­t. Per les famílies, hi ha una victòria: “Una condemna i que l’Ajuntament reconegués la seva responsabi­litat”, tal com va assenyalar Fuster-Fabra. Contra la sentència, que és de conformita­t, no hi pot haver cap recurs. Judicialme­nt, cas tancat. La ferida és una altra cosa.

 ?? DAVID AIROB ?? Familiars de les víctimes mostren fotos dels joves morts a la Ciutat de la Justícia
DAVID AIROB Familiars de les víctimes mostren fotos dels joves morts a la Ciutat de la Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain