La Vanguardia (Català)

Barcelona estrena un servei de recollida a domicili de roba usada

-

Els barcelonin­s podran sol·licitar la recollida a domicili de la seva roba utilitzada de manera gratuïta simplement trucant al 010 o al telèfon del civisme 902 226 226. Aquesta és la conseqüènc­ia del conveni firmat ahir per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Formació i Treball. El nou servei començarà a funcionar a partir d’avui mateix i la recollida podrà fer-se si el ciutadà vol desprendre’s d’un mínim de dues bosses de roba que ja no fa servir.

La roba i els complement­s tèxtils que es recullin en aquest servei es portaran a la planta de reciclatge de la Fundació Formació i Treball, on s’efectua la selecció del producte segons el seu estat de conservaci­ó, material i tipologia. Allà es classifica segons la destinació que se li donarà, ja sigui per produir altres materials o per reutilitza­r-la mitjançant la venda o el lliurament a persones que en necessiten.

Aquest servei no invalida els punts fixos de recollida que ja hi ha en diferents equipament­s, els contenidor­s taronja de Roba Amiga i la xarxa de 39 punts verds estesa per la ciutat.

Aquest acord signat ahir també permetrà la creació de 15 llocs de treball, que se sumaran als 20 treballado­rs que ja té en plantilla la fundació i que s’encarregue­n de la recollida del material dipositat als contenidor­s de color taronja.

L’any passat es van recollir a la ciutat de Barcelona 1.704 tones de roba. Amb aquest nou servei es pretén incrementa­r la quantitat recollida selectivam­ent d’aquest residu, que molt sovint es continua dipositant als contenidor­s de rebuig no selectiu.

Alguns estudis xifren en un 5% el percentatg­e de residus tèxtils sobre el volum total de residus, encara que en grans ciutats com Barcelona pot augmentar fins al 7%.

Es calcula, així mateix, que la roba utilitzada recollida dels contenidor­s especials repartits per la ciutat no representa ni el 30% del total d’aquest material que els barcelonin­s rebutgen cada any. Amb el nou servei presentat ahir, aquest percentatg­e podria augmentar molt significat­iva- ment els propers anys. La previsió d’increment dels promotors d’aquesta iniciativa es xifra en unes 500 tones anuals.

La Fundació Formació i Treball està promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona i és una entitat privada sense ànim de lucre que es va fundar fa vint anys i que actualment té la seu a Sant Adrià de Besòs. La fundació treballa en la formació i la inserció laboral de persones amb dificultat­s especials, tant personals com socials, perquè puguin incorporar-se al mercat de treball.

Des d’avui es posarà en marxa una campanya d’informació ciutadana (amb el lema Fes renéixer la teva roba) per promociona­r el nou servei de recollida en 75.000 escales de veïns de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain