La Vanguardia (Català)

Una nena catalana dóna lliçons sobre el Rei

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El concurs Què és un rei per tu? dibuixa la figura de Joan Carles des de fa diversos anys. Ahir, a la Zarzuela, els 21 nens i nenes guanyadors van protagonit­zar una audiència molt especial en la qual, un a un, van explicar a Joan Carles el perquè dels seus dibuixos i treballs manuals.

Han participat en la competició escoles espanyoles de totes les comunitats, però ahir, l’atenció la va concentrar Blanca Rosal, una nena que estudia 2n d’ESO a l’escola Canigó de Barcelona, un centre privat vinculat a l’Opus Dei. La nena ha guanyat amb una redacció en la qual compara el monarca amb el capità d’un vaixell, no només perquè li agradin els esports nàutics, afició que comparteix amb l’estudiant, sinó perquè “han d’encarregar-se que els mariners estiguin units i ser el líder de l’embarcació”. La Blanca va aprofitar el seu moment i l’interès que va despertar la seva procedènci­a i, després de l’audiència amb el Rei, va declarar als mitjans de comunicaci­ó que a Joan Carles la seva metàfora li havia semblat una gran idea. La nena, molt al cas de tots els temes d’actualitat, va afegir, ja fora de concurs, que “tant ella com la seva família creuen que el Rei, com la resta dels espanyols, el que volen és viure en concòrdia i, per tant, s’ha de vigilar que “ningú no es llanci per la borda” ja que, segons la nena, “el pitjor que pot passar ara és que els mariners agafin la dèria de separar-se, d’agafar bots i anarse’n”. Tota una declaració de principis, perfectame­nt preparada i explicada.

Després de Blanca Rosal, un altre estudiant va cridar l’atenció per haver presentat a con- curs un rap. Sergio Ojer, de Barañáin (Navarra), que estudia 6è de primària, va cantar al Rei una estrofa de la seva cançó: “Es un tío guay/pues para reinar/además de papeleo/y de educación/hay que tener gracia/y saber estar./Por eso a Hugo Chávez/le mandó callar.” Rocío Cordero, d’Almonte (Huelva), va guanyar amb una manualitat que representa­va un teatret i Alejandro Caba, de Manzanares (Ciudad Real), ha reproduït en plastilina la tribuna del Congrés el 23-F i també el dia que el Rei va firmar la Constituci­ó. L’emoció la va posar la saragossan­a Jainaba Dembaga, una nena sordmuda que, amb l’ajuda d’un intèrpret, es va explicar davant del Rei, que en un moment es va comu- nicar amb l’estudiant amb el llenguatge de signes.

El concurs Què és un Rei per tu? l’organitza des de fa 31 anys la Fundació Institucio­nal Espanyola (FIES) i el patrocina la Fundación Orange. En aquesta edició hi han participat 19.930 alumnes d’entre 8 i 13 anys procedents de 1.799 centres de tot Espanya.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? El Rei, ahir, amb Jainaba Dembaga, estudiant d’una escola de Saragossa
SERGIO BARRENECHE­A / EFE El Rei, ahir, amb Jainaba Dembaga, estudiant d’una escola de Saragossa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain