La Vanguardia (Català)

Treballado­r incansable

- AMADEU OBACH Barcelona

Conegut també com a bouvier d’Entlebuch, és el més petit dels bouviers suïssos. Ha estat utilitzat des de sempre com a conductor de bestiar i avui també és un bon guardià i gos de companyia. Malgrat la seva antiguitat no va ser reconeguda oficialmen­t com a raça fins al segle XX.

És un animal compacte i robust, sense arribar a ser tosc. Té el cos una mica més llarg que alt, amb un coll curt i el pit massís. El cap és ample, proveït d’ulls petits i orelles triangular­s i caigudes enganxades a les galtes. Les potes, més aviat curtes, són fortes i acaben en grapes rodones. Té la cua robusta i penjant. D’expressió amable i intel·ligent, és extraordin­àriament àgil i es desplaça amb moviments desimbolts i fluids.

Presenta un pèl curt, dens, dur i brillant, adherit al cos. Pot ser que sigui una mica ondulat a la part del dors. El pelatge és de color negre, amb taques groc lleonades i blanques, simètrique­s, sobre els ulls, les galtes, el pit i les extremitat­s.

Atent i intel·ligent, s’adapta a tots els ambients. Bon gos de família, es mostra molt dòcil amb els nens i les persones conegudes. És el millor guardià dels bovers suïssos, incorrupti­ble, no li fa por res ni ningú, encara que només es mostra agressiu en cas de perill. Es tracta d’un treballado­r incansable que té la necessitat sentir-se útil.

Necessita feina per fer i molta activitat. En té prou amb una raspallada diària. El seu punt feble són els malucs, propensos a tenir artrosi. Té tendència a l’obesitat.

Indicat com a gos de treball, de granja i per a famílies actives. Bon company d’excursions. S’adapta bé a viure en pisos gràcies a la seva mida.

obachvidal@telefonica.net

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain