La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Bufaré un siulell per fer-me sentir. Seguidor incondicio­nal. 2 Aquest es dedica a fabricar contenidor­s de vi, però no és pas boter. Metall alcalí, Rb. Res no és. 3 Pessics de matèria pulverulen­ta. Dia sense albada. Xai. 4 A preposicio­nal. Embotits dels bons. Es dirigeixen amb un holandès. 5 Es col·loqui. El mato tot degollant-lo. Abono els calés a la manera polinèsica. 6 Sofre. Encenedor de focs. Recobreixo una paret amb una capa de fang. 7 Sentida fins i tot per qui no hi sent. Jerseiets. Cinquanta i cinc-cents. 8 Les cares fosques de cada dia. Got anaeròbic. El prefix que més trobareu als circuits. Iode. 9 Resis. El nostre vas sanguini més important.

10 Peixos pronominal­s per antonomàsi­a. Cor agitat. Senyor. 11 A vosaltres. Protestant. L’únic dels molts actes sexuals que pot tenir en algun moment una finalitat reproducti­va.

12 Tombem. Reuneixo sorra al desert. Ara fem l’article. 13 No deixem passar les pilotes. Relatius als planetes i altres cossos celests. 14 Rosegons, deixes de menjar. La part fosca, no necessària­ment dels homes.

VERTICALS 1 Fessin l’últim àpat del dia. Competir segons unes regles preestable­rtes. 2 Adequat. Ho deixa al Pòsit dels Pescadors. 3 Universita­t catalana amb lloc web incorporat. L’art de Talia. Al final derruí can Ruiz. 4 Que malmeten d’una manera intensa. Menestrals que venien selles per muntar a cavall. 5 Provinents de la península que conté el nucli dur de l’Islam. Peces de les gramínies.

6 La més vibrant de l’alfabet. Preposició d’origen. El pallasso que desperta més veneració. Molibdè. 7 Garbella el gra a l’era. Principi etimològic. Al final, pateix una melopea. Doble revolt perillós. 8 Acostumat. Aquesta no atén a crits.

9 Principi d’absolució. Moviment involuntar­i que forma part de l’anomenat ball de sant Vito, malgrat el seu aspecte oriental. Provoco l’avaria dels alataveus.

10 Remis enrere. Treballar amb duresa. Núria Torres Martí.

11 Un poema a la pagoda. Èmbol. L’ocell que mai no pren el camí dret. 12 El pronom feble més orientalit­zant. Costa. Navego d’una manera determinad­a. Armadura verda. 13 Iode. Xisclet per una pilota xutada amb intenció. Bati la palla. 14 Entrellaço. Jorn. Ovella rapada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain