La Vanguardia (Català)

Motets d’etiqueta

Il Giardino Armonico i Iúlia Lejneva mostren demà en concert part de l’àlbum que graven aquests dies a L’auditori: un viatge de Händel a Mozart

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Mentre vosaltres esmorzeu llegint aquest article, els astres de la música barroca Il Giardino Armonico, amb Giovanni Antonini al capdavant, es preparen per gravar a la sala gran de L’Auditori de Barcelona el seu primer Mozart: el motet Exultate, jubilate. La veu la posa ni més ni menys que la gran soprano revelació Iúlia Lejneva, que es mostra certament exultant amb el resultat, i una mica sobrepassa­da, ja que tot i que està beneïda amb la tècnica vocal, el seu exercici no ha estat mai vist: gravar quatre motets de quatre compositor­s i períodes diferents del segle XVIII en cinc dies. L’aventura s’acaba demà amb un concert (a les 21 hores) que inclou l’esmentat motet de Mozart i dos més de Händel. Il Giardino hi afegeix el concert La tempesta di mare de Vivaldi, el concerto grosso La Follia de Geminiani i la simfonia La Passione de Hadyn. Serà un merescut fi de festa per a un esforç irrepetibl­e.

“Ni s’imagina la concentrac­ió que requereix aquest enregistra­ment: pel que fa al caràcter, al significat, a la idea. I durant moltes preses. Has de dosificar la teva energia”, explica Iúlia Lejneva. “I Giovanni, ah, ja ho sap, és perfeccion­ista. Em fascina la seva energia, la manera com li brollen les idees. I aquests músics, que funcionen de debò com un sol cos”.

Els ulls li brillen d’inevitable felicitat. I la seva timidesa de jove russa nascuda a l’illa de Sakhalín, als confins de Sibèria, contrasta amb la bufetada de llum mediterràn­ia que irromp a la planta 25 del seu hotel, al 22@.

“Perquè en el concert et concentres, sí, però ho dónes tot i després et relaxes i prens una copa. Aquí no. Per començar perquè és un solo vocal. A més, els motets són molt difícils. Normalment se’n posa un en un disc, però fer 60 minuts... és molt intens. Però estic molt contenta. Això és el que volia: treballar amb la màxima qualitat i entrega. És vital per a aquest tipus de música, tan precisa i exigent”.

L’àlbum, concebut per llançar definitiva­ment Lejneva, de qui ben aviat sortirà també a la llum un Stabat Matter de Pergolesi a duo amb Philippe Jaroussky! –“no sabia que dues veus podien encaixar tan bé”, comenta la soprano–, està construït sobre el gènere dels motets (petites composicio­ns on els textos no són sacres però sí els arguments) al llarg del segle XVIII, tal com es va desenvolup­ar el gènere a les capitals musicals d’Itàlia.

Començant per Händel, que va viatjar a Roma molt jove, a començamen­ts de segle; continuant per Vivaldi, que un lustre després, a Venècia, componia per a les famoses noies de l’Ospeda-

L’àlbum està construït sobre el gènere dels motets i la seva evolució a la Itàlia del segle XVIII

le –“les nostres principals sopranos no són res comparat amb aquest virtuosism­e”, escrivia en una carta enviada a Anglaterra l’esposa d’un amic proper a Händel–; utilitzant com a pont cap al primigeni classicism­e Nicola Porpora, de qui, com en el cas de Vivaldi, es conserven poquíssims motets: només uns cinc (Decca se les va arreglar amb la British Library per aconseguir aquest exemplar que Iúlia Lejneva incorpora al seu àlbum), i acabant amb un Mozart que amb 16 anys visita Milà, amb tot el bagatge del barroc.

“En aquell context, els motets substituïe­n l’òpera durant la quaresma, període en el qual estava prohibida”, explica Giovanni Antonini entre plat i plat d’un breu dinar, del qual surt disparat de nou cap a L’Auditori. “Fixi’s amb El triomf del temps i del desengany, de Händel: és una òpera transvesti­da, amb l’argument sacre dels motets, però amb el llenguatge dramàtic de l’òpera. I també Vivaldi compon àries en els seus motets. Després arriba el pont entre Barroc i Classicism­e de Porpora, que subratlla la paraula però dóna un sentit general del text amb un esperit menys fort: la música ja no és dramàtica, ja no té aquests grans contrastos del Barroc. I al final, la bellesa de Mozart, la seva complexita­t invisible. Hem fet un esforç interpreta­tiu per canviar de registre, perquè Porpora no pot sonar com Vivaldi, ni Mozart com Porpora”.

Segons Antonini, Lejneva transmet a la perfecció aquest missatge sempre positiu dels motets sobre la fe i la virtut triomfant. La seva coloratura i capacitat respiratòr­ia fan diana en els adagissimo sempre piano d’Händel en els quals s’atura el temps. O en aquests fragments de Vivaldi en els quals Antonini li indica... “quiet, petit, canal, canal”, i ella deixa “de sentir el temps, envoltada de bellesa”.

 ?? LAURA GUERRERO ?? Iúlia Lejneva i Giovanni Antonini uneixen forces a L’Auditori
LAURA GUERRERO Iúlia Lejneva i Giovanni Antonini uneixen forces a L’Auditori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain