La Vanguardia (Català)

El bonsai català vol créixer

- Oriol Amat O. AMAT, catedràtic de la UPF i economista

El nou escenari català està generant interrogan­ts econòmics en temes com el dèficit fiscal, la renda, el deute o les pensions.

Comencem pel dèficit fiscal. Vegem algunes dades. Catalunya representa el 16% de la població espanyola, el 20% del PIB i el 21% dels tributs, però només rep el 14% de la despesa pública i el 8% de les inversions reals del Ministeri de Foment. Això explica el dèficit anual de 16.000 milions d’euros, per la diferència entre els impostos que l’Estat recapta a Catalunya i la part que retorna en despesa i inversions públiques. És un dèficit que representa el 9% del PIB i condiciona negativame­nt la qualitat de vida i les possibilit­ats de creixement. Tot i que és lògic que les regions més riques contribuei­xin a pal·liar els desequilib­ris territoria­ls, no és just que, una vegada s’efectuen aquestes compensaci­ons, Catalunya es quedi amb menys renda per càpita disponible que moltes regions que reben aquestes compensaci­ons. Aquest problema s’hauria resolt si el Constituci­onal no hagués retallat l’Estatut.

Un aspecte que preocupa és si Catalunya s’empobrirà. Diuen que fora d’Espanya perdrà economies d’escala. Segons el World Economic Forum, dels 20 estats més competitiu­s del món, vuit són més petits que Ca- talunya. Dinamarca és el número 1 i té 5,5 milions d’habitants. Espanya és el número 50.

Tanmateix, la mida no és el més rellevant. El que sí que compta és la gestió de cada país i si s’està o no per la tasca de potenciar el desenvolup­ament. Portar abans l’AVE a zones despoblade­s en lloc de fer-ho cap a Europa o inversions pendents com les connexions amb els ports de Barcelona i Tarragona o el corredor mediterran­i són mostres clares que les prioritats de l’Estat es troben en altres parts. Prioritzar infraestru­ctures faraònique­s de baix ús minva el benestar de la població, redueix la competitiv­itat, impedeix les economies d’escala i empobreix Espanya. Catalunya és com un bonsai al qual tallen contínuame­nt les branques que li permetrien desenvolup­ar-se.

Per sort, l’economia catalana està molt diversific­ada i exporta més del 52% del que produeix. Estudis seriosos com el de Bosch i Espasa quantifiqu­en tots els ingressos i les despeses d’un Estat català a Europa i conclouen que el PIB i la renda per càpita creixerien molt i passarien del 9% al 20%, més que la mitjana de la UE, com Suècia i Dinamarca. També quantifiqu­en el deute públic que assumiria Catalunya en un 80% del PIB, que és molt menys que la majoria d’estats de la UE. Un altre tema és el de la Unió Europea. Davant l’escenari sobiranist­a, l’Estat podia oferir alguna

Catalunya podria millorar molt els seus comptes, serveis públics i infraestru­ctures

alternativ­a però, de moment, ha optat per fer el desentès i pel discurs de la por augurant la sortida de la UE. No és un escenari realista que la UE expulsi Catalunya si tenim en compte que és contribuen­t net i una de les nacions més europeiste­s.

I si hi ha un altre boicot? De boicots n’hi ha hagut sempre. Recordo pintades de fa més de quaranta anys de “No compreu pro- ductes catalans”. A més, Catalunya ja ven menys a la resta d’Espanya que a la resta del món. Diverses multinacio­nals ja han dit que elles no se’n van passi el que passi. L’estudi de Cuadras i Guinjoan conclou que un altre boicot podria reduir el PIB com a màxim un 4%, que és molt menys del que es guanya si s’elimina el dèficit fiscal del 9%. Una enquesta de la Cecot mostra que el 66% dels empresaris no té por d’un possible boicot. Les empreses que creguin que això els pot afectar negativame­nt és important que posin en marxa estratègie­s per minimitzar els efectes negatius. També hi ha empreses catalanes que poden beneficiar-se de boicots en sentit contrari per part de catalans. Esperem que tot això no passi.

I les pensions? A Espanya, les pensions dels jubilats es financen amb les cotitzacio­ns dels que treballen. El fons de reserva de la Seguretat Social per a les pensions ascendeix a 67.000 milions, per la qual cosa només cobreix el 57% de les pensions del 2013. La clau és que no es redueixin les cotitzacio­ns. I fins ara, la majoria dels anys Catalunya ha tingut superàvit ja que aporta a la Seguretat Social més del que rep en prestacion­s, mentre que Espanya té dèficit, i molt més sense Catalunya.

Resumint: si aconseguei­x un Estat que no la tracti com un bonsai, Catalunya podria millorar molt els seus comptes, els serveis públics i les infraestru­ctures. En aquest escenari, no seria Catalunya qui tindria problemes de viabilitat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? El futur de Catalunya. Imatge d’una cadena de muntatge del Seat Exeo, a la fàbrica de Seat a Martorell, un dels principals referents de la indústria catalana
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU El futur de Catalunya. Imatge d’una cadena de muntatge del Seat Exeo, a la fàbrica de Seat a Martorell, un dels principals referents de la indústria catalana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain