La Vanguardia (Català)

França augmenta els recursos per combatre la pobresa i l’exclusió

Cent mil joves sense qualificac­ió podran obtenir una ajuda i formació

- LLUÍS URÍA París. Correspons­al

En lloc de retallar, el Govern francès es disposa a ampliar els recursos públics per combatre la pobresa i l’exclusió, que han avançat a França –com a tot Europa– a cavall de la crisi. El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va avançar ahir que l’Executiu aprovarà el 22 de gener que ve un pla contra la pobresa al qual destinarà entre 2.000 i 2.500 milions d’euros addicional­s d’aquí a l’any 2017. Amb uns pressupost­os per a l’any que ve que no deixen pràcticame­nt cap marge, les primeres

CÀRREGA D’AYRAULT “Els que s’exilien no temen convertir-se en pobres, sinó que volen ser més rics”

mesures començaran a ser efectives cap al final del 2013.

Un 14,1% de la població francesa –això és, 8,5 milions de persones– es troba per sota del llindar de la pobresa, segons dades del 2010 facilitade­s per l’Observator­i Nacional de la Pobresa, una proporció que fa deu anys era del 12,9%. En aquesta categoria entren tots aquells ciutadans que disposen d’una renda inferior a entre 964 euros al mes –en el cas d’una persona sola– i 2.024 euros –en el cas d’una parella amb dos fills menors de 14 anys–. En aquests dos últims anys, en els quals la crisi s’ha agreujat i l’atur ha assolit el 10% de la població activa, l’esmentada proporció haurà crescut encara més.

“El meu Govern no accepta ni acceptarà mai ni el cinisme ni l’estigmatit­zació” dels francesos afectats per problemes de pobresa i exclusió, va dir Ayrault, en una crítica implícita a la dreta que denuncia –com va tornar a fer ahir el president del grup parlamenta­ri de la Unió per un Moviment Popular (UMP), Christian Jacob– la instauraci­ó d’un sistema d’“assistanat”.

El primer ministre va aprofitar l’ocasió per censurar també aquells que, malgrat tenir rendes elevades, “no accepten una mica de solidarita­t i generosita­t”. “Els que s’exilien a l’estranger no són els que tenen por de convertir-se en pobres, sinó els que volen ser encara més rics”, va reblar en al·lusió a l’actor Gérard Depardieu, que acaba de traslladar la seva residència a Bèlgica, a un poble a un quilòmetre escàs de la frontera amb França, per escapar-se de l’augment de la fiscalitat decidit pel Govern socialista. Durant els propers dos anys, la part de la renda que superi el milió d’euros a l’any serà gravada amb un impost especial amb un tipus del 75%.

Una de les mesures més costoses d’entre les anunciades ahir per Jean-Marc Ayrault és l’augment de la quantia de la renda de solidarita­t activa (RSA), fixada actualment en 475 euros, que perceben 1,5 milions de persones. El Govern promet augmen- tar-la un 10% en els propers cinc anys, al marge de l’actualitza­ció anual per la inflació, de manera que s’acabi situant en el 50% del salari mínim (fixat actualment en 1.425,67 euros bruts, al voltant de 1.120 euros nets). L’Executiu llançarà així mateix campanyes de promoció per augmentar en 800.000 el nombre de beneficiar­is, davant l’evidència que fins a un 70% de les persones que podrien acollir-se a aquesta ajuda no ho fan.

La segona gran mesura és la creació –a partir d’un dispositiu similar ja existent– d’un contracte d’inserció laboral destinat als joves sense ocupació ni qualificac­ió. A canvi de seguir una formació, els beneficiar­is podran rebre –durant els períodes d’inactivita­t– una ajuda mensual equiva-

AJUDA MÍNIMA L’Executiu apujarà la quantia i els beneficiar­is de la renda de solidarita­t EL DISPENDI El Govern gastarà entre 2.000 i 2.500 milions addicional­s en cinc anys

lent a l’RSA, a la qual la majoria dels joves no tenen a la pràctica accés. La mesura, que s’assajarà abans a deu zones pilot, podrà arribar al final a uns 100.000 joves.

El pla del Govern inclourà així mateix un augment del sostre d’ingressos –actualment, de 7.934 euros l’any– per sota del qual es té dret a obtenir la gratuïtat de la sanitat a través del mecanisme de la CMU (cobertura de malaltia universal, en les sigles en francès).

Quant al problema de l’habitatge, que afecta 3,6 milions de francesos –en diverses mesures i condicions–, Ayrault va confirmar el compromís del Govern de construir 150.000 habitatges socials anuals durant el quinquenni, i va afegir que es crearan així mateix 8.000 noves places d’acollida d’urgència per a –a parts iguals– persones sense sostre i sol·licitants d’asil.

Així mateix, es desenvolup­arà l’escolaritz­ació dels menors de tres anys als barris difícils. El pla preveu que almenys un 30% tinguin places a les aules.

 ??  ??
 ?? CHARLES PLATIAU / REUTERS ?? Ayrault i el ministre delegat del Pressupost, en la sessió parlamentà­ria
CHARLES PLATIAU / REUTERS Ayrault i el ministre delegat del Pressupost, en la sessió parlamentà­ria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain