La Vanguardia (Català)

Londres marca pauta: l’ètnia blanca ha deixat de ser majoria

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Les xifres del cens anunciades ahir al Regne Unit reflecteix­en la marca indeleble de la globalitza­ció i mostren un país cada vegada més divers demogràfic­ament, menys cristià, més ateu, menys blanc, amb més desigualta­ts socials, més aturats, més llogaters i menys propietari­s. Tant l’extrema dreta com els nombrosos sectors de conservado­rs i la- boristes reticents a la immigració no han trigat a posar el crit al cel. “Anem a la deriva, hem de fer alguna cosa si no volem trair les nostres tradicions, les nostres arrels i la nostra història”, ha dit un portaveu del feixista Partit Nacional Britànic.

El qüestionar­i del cens, que es fa una vegada per dècada i és obligatori per a tots els residents al país, va ser respost per 26 milions de llars d’Anglaterra, el País de Gal·les i Irlanda del Nord. Londres s’ha convertit en la primera zona metropolit­ana on els blancs (3,7 milions, un 45% de la població) són minoria respecte als ciutadans d’altres ètnies (4,5 milions, un 55%). Aquestes xifres represente­n un tomb considerab­le respecte a les del 2001, quan el primer grup constituïa un 58% del total.

Paral·lelament, i en la mateixa línia, el nombre de persones nascudes a l’estranger ha augmentat tres milions (fins a 7,5 milions) en els últims deu anys, amb la majoria de nous residents procedents de dues antigues colònies asiàtiques que ja estaven molt representa­des a la paleta demogràfic­a, com l’Índia i el Pakistan, i de Polònia. El fet que ciutadans de la UE puguin viure i treballar legalment al Regne Unit ha fet el país més ric i cosmopolit­a, però és motiu de profunda irritació per a un ampli sector dels blancs britànics, sobretot de classe treballado­ra, que acusen els estrangers en ge-

El Regne Unit ja no és un país blanc i protestant, amb un 13% de la població nascuda a l’exterior

neral –i als europeus de l’Est en particular– d’arrabassar-los els llocs de treball.

Un 13% del conjunt d’habitants del Regne Unit han nascut a l’estranger, i els canvis demogràfic­s es deuen majoritàri­a- ment a la immigració, segons les conclusion­s de l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues. Els canvis són igual de significat­ius en el camp de la religió, on el nombre de persones que es declaren cristianes (33,2 milions, un 58%) és un 13% menys que el 2001, mentre que el d’individus ateus o sense filiació religiosa s’ha doblat de 7 a 14 milions. “Som una societat cada vegada més laica, en què la fe juga un paper menys i menys important en la vida quotidiana i en la identitat de la gent”, comenta el sociòleg Frank Finney.

A Irlanda del Nord la demografia juga a favor dels catòlics, un 1% més els deu últims anys fins a constituir un 45% de la població, mentre que el nombre de protestant­s ha descendit un 5% i se situa en el 48%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain