La Vanguardia (Català)

La urgent operació a Hugo Chávez manté Llatinoamè­rica amb l’ai al cor

Diverses fonts afirmen que, si supera la intervenci­ó, tindrà alguna seqüela

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El president veneçolà, Hugo Chávez, va ser operat ahir en un hospital de l’Havana, i a l’hora de tancar aquesta edició es desconeixi­a si el resultat havia estat satisfacto­ri. La intervenci­ó urgent i l’estat de salut del mandatari mantenen amb l’ai al cor no només els veneçolans, sinó tot el continent, especialme­nt els països governats per líders bolivarian­s.

Un d’aquests presidents, l’equatorià Rafael Correa, va ser qui ahir va comunicar que Chávez es trobava al quiròfan davant la seva quarta operació, la més crucial, des que fa any i mig li van detectar un càncer a la zona pèlvica. En un acte a la frontera amb Colòmbia amb el mandatari d’aquest país, Juan Manuel Santos, Correa va anunciar que Chávez, en aquell precís instant, estava sent sotmès “a una operació molt delicada”. Correa va viatjar a Cuba dilluns per veure el líder bolivarià, cosa que va amplificar la gravetat de la situació. “Està passant un dels moments més durs de la seva vida”, va afegir.

Poc abans, el ministre veneçolà de Comunicaci­ó i Informació, Ernesto Villegas, va llegir un comunicat a través de totes les cadenes de ràdio i televisió, la qual cosa va donar més solemnitat a la situació. Tanmateix, Villegas només va anunciar l’inici del “protocol preoperato­ri” i que “l’equip mèdic ha transmès el seu optimis- me sobre l’èxit d’aquesta operació”. El comunicat feia pinya al voltant del chavisme, en ratificar la “lleialtat indestruct­ible” del Govern envers Chávez i convocava “el poble de Veneçuela a estar unit en oració”.

Des que diumenge el mandata- ri va anunciar la seva operació i va nomenar el vicepresid­ent Nicolás Maduro com a successor al capdavant de la revolució bolivarian­a, els rumors sobre la cirurgia s’han multiplica­t. La majoria de les versions coincideix­en a grans trets amb el que va expres- sar el periodista veneçolà Nelson Bocaranda, les informacio­ns del qual han estat les més encertades des de l’inici de la malaltia. Sense comunicat mèdic oficial, totes les fonts adverteixe­n del risc que el mandatari no superi el tràngol i que, si ho aconseguei­x, podria quedar amb seqüeles que l’impossibil­itarien per exercir el càrrec.

Tampoc no es coneix oficialmen­t la composició de l’equip mèdic, però sembla que està format per facultatiu­s veneçolans, cubans, russos i espanyols.

Segons Bocaranda, els metges estaven dividits entre els que considerav­en imprescind­ible l’operació i els que la desaconsel­laven. Sobre els símptomes que ha tingut Chávez, de 58 anys, en aques-

Correa anuncia l’operació mentre el Govern veneçolà ratifica la “lleialtat” al seu president

ta nova recaiguda, s’esmenten forts dolors abdominals, vòmits de sang i fins i tot dos desmais. No obstant això, el que succeeix al Centre d’Investigac­ions Mèdiques Quirúrgiqu­es (Cimeq) de l’Havana continua sent un secret d’Estat, a Veneçuela i a Cuba.

Mentrestan­t, a Caracas l’oposició denuncia el “secretisme” del Govern veneçolà. I Maduro va plorar dilluns en el seu primer acte com a president en funcions i va dir: “Fins més enllà de la vida serem lleials a Hugo Chávez”.

 ?? CARLOS GARCÍA RAWLINS / REUTERS ?? Una dona de Caracas abraçant un ninot amb la figura de Chávez en una missa per la salut del president
CARLOS GARCÍA RAWLINS / REUTERS Una dona de Caracas abraçant un ninot amb la figura de Chávez en una missa per la salut del president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain