La Vanguardia (Català)

Islamistes i opositors mantenen la pugna tres dies abans del referèndum

Els seguidors de Mursi protesten en un barri cairota, i els crítics, davant del palau

- TOMÁS ALCOVERRO Beirut. Correspons­al

Quan falten només tres dies pel referèndum constituci­onal convocat pel Govern islamista de Muhammad Mursi i rebutjat per l’oposició, la situació política d’Egipte no podria ser més confusa i incerta. El forcejamen­t dels manifestan­ts, saltant per sobre de les barricades del palau presidenci­al d’Heliòpolis, amb tota la violència latent que ara per ara no ha esclatat, és la millor imatge d’aquesta jornada de manifestac­ions i contramani­festacions al Caire i en altres localitats de l’Alt Egipte en les quals cada facció d’aquest país dividit prova la seva energia i el seu poder.

La confraria dels Germans Musulmans, avalada per la coalició de deu partits islamistes, havia convocat la “manifestac­ió del milió” al barri de Ciutat Nasr i en altres llocs de la capital per donar suport al sí en el referèndum del 15 de desembre i la legitimita­t de Mursi. Han provat d’evitar un altre enfrontame­nt amb els opositors congregats davant el palau presidenci­al, que la setmana passada va provocar morts i va agreujar aquesta complicada transició política. El Front Nacional de Salvació de Muhammad al-Baradei i altres líders de l’oposició insisteixe­n en l’anul·lació del referèndum. Segons els partidaris del nou règim, perquè temen perdre’l.

A primera hora del matí, manifestan­ts de la plaça Tahrir van ser agredits. Les dues protestes antagòniqu­es del Caire han posat a prova els militars desplegats per ordre del president fins al final de l’escrutini. Aquesta mesura provisiona­l, que l’oposició compara amb la llei marcial dels temps de Mubarak, autoritza l’exèrcit a detenir civils. Va ser adoptada per Mursi a petició del Consell Suprem Electoral, preocupat a mantenir la calma i la seguretat. Si pels adversaris Mursi es converteix en un dictador de discursos d’arguments dèbils en els quals acusa l’oposició de ser instrument de maquinacio­ns estrangere­s, pels seguidors qualsevol temptativa

INCERTESES La dividida oposició no sap encara si boicotejar­à o votarà no en la consulta I MÉS INCERTESES Els jutges rectifique­n i supervisar­an la votació en “certes condicions”

d’enderrocar-lo provocaria una revolució islàmica massiva.

L’electorat, fatigat de repetir consultes els mesos passats –un anterior referèndum, unes complicade­s i llargues eleccions legislativ­es per etapes, una elecció presidenci­al excitant però que va guanyar Mursi amb només el 51% dels vots–, haurà de pronunciar-se després de dissabte en unes altres eleccions per triar un nou parlament, dissolt després de ser declarat inconstitu­cional.

Els egipcis ja no saben a què atenir-se davant aquest descomunal embolic polític i legal. El president del Comitè Electoral ha dit que dimitirà en cas de violències. Els jutges, que primer van decidir boicotejar el referèndum, ara han fet saber que estarien disposats en “certes condicions” a supervisar-lo. Ja en el règim anterior, eren els que supervisav­en el procés electoral, refusant sovint a fer-ho a causa de la corrupció del règim. Ara, com abans, la Comissió Electoral penalitzar­à els que no votaran amb 500 lliures egípcies de multa però no se sap que mai hagi pogut ser aplicada aquesta mesura.

A aquestes confusions i incerteses, com també si la dividida oposició prefereix el boicot o votar no en el referèndum, cal afegir-hi les vacil·lacions de Mursi. Va anunciar un augment d’impostos sobre productes com l’acer, el ciment, el tabac o l’alcohol, però el va anul·lar després que la confraria publiqués un comunicat advertint que “podria agreujar la situació que pateixen els pobres”.

videos.lavanguard­ia.com

 ?? MOHAMED ABD EL-GHANY / REUTERS ?? Manifestan­ts antiislami­stes criden contra el president Mursi a la plaça Tahrir del Caire
MOHAMED ABD EL-GHANY / REUTERS Manifestan­ts antiislami­stes criden contra el president Mursi a la plaça Tahrir del Caire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain