La Vanguardia (Català)

Cartografi­es movedisses

La policia australian­a rescata sis conductors atrapats en un desert per un error als mapes d’apple

- Ap i Reuters

Mildura és una ciutat australian­a ben plàcida de 50.000 habitants, envoltada d’unes vinyes i uns arbres fruiters que agraden molt als turistes, i que està situada a l’estat de Victòria, a 540 quilòmetre­s de Melbourne. Desgraciad­ament per als seus usuaris, el servei de mapes d’Apple creu que la ciutat es troba al final d’una llarga carretera de terra, al cor d’un desert infestat de serps, on les temperatur­es arriben als 46 graus i on per trobar aigua o menjar s’han de recórrer uns quants quilòmetre­s.

Més de dos mesos després que el president executiu d’Apple en persona es veiés obligat a demanar perdó pels nombrosos errors del seu nou servei de cartografi­a, ha estat la policia de Victòria que ha llançat la veu d’alarma. En un comunicat, ha advertit que l’aplicació de mòbil suposa “un perill potencialm­ent mortal”.

L’últim mes, els agents han hagut de rescatar diversos conductors que passaven angúnies perquè el seu iPhone els havien enviat, en lloc de a Mildura, al remot parc nacional de Murray Sunset, un territori desèrtic amb una superfície de 5.000 quilòmetre­s quadrats, que es troba, en realitat, a uns 70 quilòmetre­s de la ciutat. Alguns d’aquests viatgers confiats van estar perduts fins a 24 hores, sense aigua ni menjar, i van haver de caminar distàncies ben llargues per aconseguir cobertura al mòbil i poder demanar socors.

Simon Clemence, inspector de policia de Mildura, ha explicat que l’aplicació de mapes d’Apple fa girar els conductors per una llarga carretera de terra que acaba arribant a un territori només

Els mapes desplacen uns 70 km la ciutat de Mildura UN ERROR PERILLÓS El GPS d’Apple ubica la plàcida ciutat de Mildura al cor d’un desert remot SENSE AIGUA NI MENJAR Amb el cotxe encallat, sense cobertura, alguns turistes van estar perduts 24 hores

practicabl­e per a tot terrenys. És en aquest punt on els automòbils es queden bloquejats a la sorra. “Si et quedes atrapat allà fora i no estàs preparat, no tens res, pots trobar-te en una situació força complicada”, diu Clemence.

Alguns conductors van aconseguir sortir-ne per si mateixos, però la policia ha hagut de socórrer sis vehicles. L’últim, divendres passat, recorda l’inspector: “Hi va haver un home que s’hi va quedar atrapat a la nit, amb el cotxe encallat. Va veure una serp, una cabra i una guineu, i tenia massa por per sortir del cotxe”.

L’inspector adverteix que la gent no hauria de confiar cegament en la tecnologia per arribar a les destinacio­ns, si bé admet que és fàcil perdre’s a l’autopista Mallee, de 377 quilòmetre­s, on hi ha trams ben llargs sense senyalitza­ció. “No hi ha senyals perquè no hi ha res a assenyalar. La gent fa una bona estona que condueix quan de sobte el GPS els diu que girin i que es fiquin per la carretera de terra. Però tothom que hagi fet servir un GPS sap que cometen molts errors. Has d’utilitzar el sentit comú i els ulls, i si tens la sensació que alguna cosa no està bé, és que probableme­nt no ho està”, diu l’inspector.

Fa uns quants mesos, Apple va substituir el servei de cartografi­a de l’empresa rival Google dels seus telèfons mòbils i tauletes per una aplicació pròpia de mapes. No va trigar a sorgir la polèmica ja que els usuaris van descobrir ràpidament les nombroses espifiades del nou sistema, que localitzav­a, per exemple, el riu Ebre a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro o el palau de l’Alhambra a Mèxic. El president executiu d’Apple, Tim Cook, es va veure obligat, aleshores, a demanar perdó, va acomiadar el responsabl­e, i va prometre que es milloraria el servei.

Segons l’inspector Clemence, la policia de Mildura no va rebre resposta d’Apple quan va provar de posar-se en contacte amb l’empresa california­na, la portaveu de la qual ahir va rebutjar fer comentaris sobre el cas australià.

No obstant això, l’empresa Apple ha provat de resoldre el problema, encara que només ho hagi aconseguit a mitges. Ahir l’aplicació localitzav­a correctame­nt Mildura per als conductors que venien del sud d’Austràlia, però els que ho feien de Melbourne encara eren desviats a la carretera de l’infern.

 ?? MURRAY SUNSET NATIONAL PARK ?? Un llac rosa al desèrtic parc nacional de Murray Sunset, situat a l’estat de Victòria (Austràlia)
MURRAY SUNSET NATIONAL PARK Un llac rosa al desèrtic parc nacional de Murray Sunset, situat a l’estat de Victòria (Austràlia)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain