La Vanguardia (Català)

La Generalita­t acusa Wert d’una “reforma constituci­onal encoberta”

Duran avisa: “No hi ha cap govern” que pugui canviar el sistema educatiu català

- JOSEP GISBERT LUIS IZQUIERDO Barcelona / Madrid

El projecte de reforma educativa impulsat pel ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, és, a parer de la Generalita­t, una “reforma constituci­onal encoberta” que no només atempta contra la immersió lingüístic­a a l’escola a Catalunya, sinó que altera el repartimen­t de competènci­es entre administra­cions que estableix la Constituci­ó. La denúncia la va fer ahir Francesc Homs, després de l’habitual reunió de dimarts del Govern, que es va dedicar bàsicament a preparar la trobada d’avui entre els líders polítics i la comunitat educativa que ha convocat el president de la Generalita­t, Artur Mas, en defensa del model d’immersió.

L’educació, va recordar el por- taveu del Govern, és una competènci­a compartida entre l’Estat i la Generalita­t que l’avantproje­cte de llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) “redueix, a efectes pràctics, a una competènci­a merament executiva”. Un “atac” addicional que s’uneix al dirigit a la immersió lingüístic­a i sobre el qual confia que de la reunió d’avui surti una posició unitària i inequívoca en defensa d’un “model d’èxit” i en contra d’un esborrany que “és contrari al sentit comú i pedagògic”. En la trobada, a més del Govern, hi participar­an CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA i la permanent del Consell Escolar de Catalunya, i no es descarta que s’aprovi una declaració conjunta. Francesc Homs, en aquest estat de les coses, va subratllar que iniciative­s com la de la llei Wert creen un “caldo de cultiu” que “és raonable que provoqui la reacció de la societat civil catalana”, perquè “és lògic que davant agressions d’aquest tipus la gent respongui i reaccioni”. I va aprofitar també per requerir al Govern espanyol que “si vol reformar la Constituci­ó, ho faci de forma clara, amb transparèn­cia, i no per la porta del darrere i de manera matussera”.

Josep Antoni Duran Lleida, en la mateixa línia, va advertir al ministre que “el sistema educatiu català està tan integrat a la socie-

El PSOE se suma a les crítiques i creu que el titular d’Educació és “un inepte i un inútil”

tat que no hi ha cap govern que el pugui canviar”. Com a avançament de la interpel·lació que avui farà a José Ignacio Wert al ple del Congrés, el secretari general de CiU li va reclamar que rectifiqué­s: “El més important és intentar convèncer algú com Wert que està davant d’un problema polític greu”, va precisar, convençut que el PP no és conscient ni de la magnitud del conflicte ni de la impossibil­itat de canviar un model amb el qual tots els sectors implicats estan d’acord. “Són persones com Wert i les seves polítiques les que fan créixer l’independen­tisme a Catalunya”, va lamentar Josep Antoni Duran Lleida, que fins i tot es va permetre ironitzar sobre les paraules del ministre en què es definia com un “toro brau al qual el càstig l’encoratja”. “Tots (els toros braus) acaben amb la mort”, li va etzibar.

L’Ajuntament de Barcelona, amb els únics vots en contra del PP, també va rebutjar el projecte de reforma educativa i va reclamar la dimissió de José Ignacio Wert. Unes veus molt crítiques des de Catalunya a les quals també es va afegir la del PSOE, que afirma que la proposta del Govern espanyol “s’està carregant l’actual model educatiu”. La seva portaveu, Soraya Rodríguez, va assenyalar que l’avantproje­cte presentat pel ministre és “una indecència i un desvergony­iment” i del mateix titular d’Educació va assegurar que és “un inepte i un inútil”, en el sentit polític dels termes. Si, tot i així, la proposta de reforma es manté, el PSOE demanarà que l’assignatur­a de religió quedi fora del còmput d’hores lectives, segons va anunciar Alfredo Pérez Rubalcaba.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Artur Mas mira a través de les ulleres abans de començar la reunió que el Govern en funcions va fer ahir
PEDRO MADUEÑO Artur Mas mira a través de les ulleres abans de començar la reunió que el Govern en funcions va fer ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain