La Vanguardia (Català)

El sector catalanist­a insta a reconstrui­r el PSC després del “vertiginós declivi”

- BARCELONA Redacció

El sector catalanist­a del PSC torna a marcar distàncies amb les posicions de Pere Navarro i la direcció del partit, aquesta vegada amb un document de balanç del 25-N, que es va divulgar ahir, en què lamenten el “vertiginós declivi del PSC” i la necessitat “imprescind­ible i urgent” de reconstrui­r un projecte socialista que sigui alternativ­a de govern.

Els signants són el grup impulsor del manifest Una esquerra catalana forta i majoritàri­a per a una Catalunya constituen­t, aprovat a l’octubre, i de contingut més pròxim a les tesis sobiranist­es de CiU que al programa del PSC en les últimes eleccions autonòmiqu­es. L’eurodiputa­da Maria Badia; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; els exconselle­rs Antoni Castells i Marina Geli, l’exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez i els exdiputats autonòmics Daniel Font i Pia Bosch el subscriuen, entre d’altres. Les crítiques no es limiten a documents, Ros fins i tot va contradir Navarro ahir mateix en la seva proposta de govern d’unitat sense Artur Mas. Per l’alcalde de Lleida, el líder de CiU és qui té més legitimita­t per governar.

Al nou document, hi destaquen que el PSC va obtenir el 1999 els seus millors resultats, amb 1,18 milions de vots i 52 diputats, amb Pasqual Maragall al capdavant, i ho comparen amb els 523.333 vots i 20 diputats del 25-N. Per això, consideren “imprescind­ible i urgent” emprendre la reconstruc­ció del projecte polític que va fundar Joan Reventós i que Maragall “va portar a

Ros creu, en contra de la proposta de Navarro, que Mas és el més legitimat per governar

dalt de tot”. Per això, apunten que el nou projecte ha “de reunir la majoria progressis­ta”, constituir-se “en veritable alternativ­a de Govern” i ser “d’obediència estrictame­nt catalana al servei únicament del poble de Catalunya”.

També afirmen que, com anticipave­n a l’octubre, el nou Parlament té “una majoria amplíssima a favor del referèndum”, i es mostren convençuts que “el PSC participar­à en la majoria parlamentà­ria que l’impulsi i ho farà fins a les últimes conseqüènc­ies”.

De cara a la pròxima legislatur­a, una de les novetats és que l’economista Maurici Lucena serà el portaveu parlamenta­ri dels socialiste­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain