La Vanguardia (Català)

Madrid reclama el mateix tracte que Catalunya amb l’euro per recepta

El PP evita pronunciar-se al Congrés en contra de la taxa farmacèuti­ca

- LUIS IZQUIERDO Madrid

“L’acord que es tanqui amb Catalunya a mi em val”. El president de la Comunitat de Madrid, enfrontat al Govern central per incloure l’euro per recepta en els seus pressupost­os per al 2013, no vol perdre pistonada sobre les mesures que ja funcionen a Catalunya, però tampoc sobre possibles beneficis que puguin arribar a la Generalita­t en la negociació amb l’Executiu espanyol per evitar el recurs davant el Tribunal Constituci­onal.

En teoria, el Govern català i l’Executiu central esgoten les ne- gociacions preceptive­s prèvies a la presentaci­ó del recurs, que en cas d’admetre’s a tràmit suspendria l’aplicació de la taxa. La Conselleri­a d’Economia va incloure en el pla d’ajust autoritzat per Hisenda ingressos per 54 milions correspone­nts als sis primers mesos d’aplicació. La supressió d’aquest ingrés posaria encara en pitjors circumstàn­cies els comptes de Catalunya de cara al tancament d’aquest any, en què la Generalita­t ha mostrat seriosos dubtes de poder assolir l’objectiu de l’1,5% del dèficit.

En cas d’acord i compensaci­ó per a la Generalita­t, Madrid reivindica ara el mateix tracte. La situació catalana és substancia­lment diferent de la de Madrid, ja que la Generalita­t està cobrant l’euro per recepta des del passat 1 de juliol. González ha inclòs l’ingrés en el pressupost de l’any que ve i no entrarà en vigor fins a l’1 de gener.

A més de reclamar per a Madrid les mateixes condicions que Catalunya, González es va esforçar ahir a desdramati­tzar l’enfrontame­nt amb el Govern cen- tral: “Si hi ha acord, hi ha acord, i si hi ha un recurs d’inconstitu­cionalitat, hi ha un recurs d’inconstitu­cionalitat”, va dir.

Per evitar més problemes, el PP va evitar ahir pronunciar-se al Congrés en contra d’aquesta taxa farmacèuti­ca. Els populars van rebutjar amb la seva majoria absoluta una moció del PSOE que, en defensa d’una sanitat pública i universal, reclamava la supressió de l’euro per recepta. El portaveu socialista de sanitat, José Martínez Olmos, va demanar en concret la presentaci­ó d’un recurs d’inconstitu­cionalitat contra la decisió de Catalunya i Madrid.

Argumentan­t que la moció dels socialiste­s era “poc creïble” –fins i tot demanava la supressió de la llei que permet la gestió privada dels centres sanitaris públics–, el PP va optar per presentar una esmena que en termes molt genèrics apostava per instar el Govern espanyol a “continuar desenvolup­ant la reforma sanitària que garanteixi la sostenibil­itat del Sistema Nacional de Salut” i no podia ser assumida per la resta de grups. La moció sí que va obtenir els vots de l’esquerra plural, el PNB i UPyD. CiU, impulsora de la taxa farmacèuti­ca a Catalunya, es va decantar per l’abstenció.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? Alonso amb el diputat Francisco Bañó, que va intervenir pel PP
JUANJO MARTÍN / EFE Alonso amb el diputat Francisco Bañó, que va intervenir pel PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain