La Vanguardia (Català)

Rubalcaba rebutja les presses de Chacón per fer primàries

L’exministra, emparada per Belloch, discrepa del full de ruta del PSOE

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El PSOE farà les primàries per elegir el seu candidat a les eleccions generals del 2015 “quan toqui”. És a dir, “quan s’entrevegin les eleccions”. Segons el reeixit exemple dels socialiste­s italians i francesos, sis mesos abans de les generals. Però en cap cas molts anys abans de la cita amb les urnes. Aquest va ser el missatge immediat que el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reiterar ahir després de les urgències que va tornar a demanar Carme Chacón, que manté la seva discrepànc­ia davant el full de ruta fixat.

A primera hora del matí, l’exministra va aprofitar que presentava un acte protagonit­zat per l’alcalde de Saragossa i també exministre, Juan Alberto Belloch –un altre dirigent enfrontat amb Rubalcaba–, per replicar l’advertènci­a emesa dilluns pel líder del PSOE que no hi haurà primàries fins d’aquí a dos anys. “Al nostre país –va disparar Chacón– no s’ha destruït mai tant en tan poc temps, ni en tan poc temps s’ha causat tant dolor ni tant patiment. La història s’ha accelerat: avui, un any equival a lustres d’altres èpoques. El socialisme no pot fer l’efecte que enmig de tanta destrucció i patiment accelerat es dóna tot el temps del món, perquè molta gent no el té”.

Un missatge que, traduït, vol dir que el PSOE ha de convocar les primàries com més aviat millor per desallotja­r Rubalcaba, i en el qual els crítics a Chacón van entreveure “el nerviosism­e” que tenalla l’exministra: “És a ella a qui se li acaba el temps”.

Chacón va disputar a Rubalcaba el lideratge del PSOE al congrés federal que es va fer el fe- brer passat a Sevilla com a capdavante­ra de la il·lusió davant la resignació que, segons el seu parer, representa­va el seu contrincan­t. Rubalcaba la va guanyar, però des d’aleshores Chacón esgrimeix el mateix lema: “No ens resignem”. I ahir va tornar a portar a col·lació aquest missatge per enaltir Belloch: “No es resigna, té idees i les posa damunt la taula, una cosa que és d’agrair”.

Però aquest any Chacón ha

“Carme Chacón fa socialisme ociós des dels salons del Ritz”, retreuen els que la critiquen al PSOE

anat perdent suports. El líder dels socialiste­s andalusos i president de la Junta, José Antonio Griñán, ara no vol saber res de primàries, i altres líders territoria­ls ara estan massa embrancats en els seus propis problemes per encoratjar les seves ambicions. Belloch, en canvi, sí que ho va fer: “Arribarà a ser, podrà ser, per què no, presidenta del Govern”. Però el líder dels socialiste­s aragonesos, Javier Lambán –afí a Rubalcaba–, el va rebatre immediatam­ent: va afirmar que ara “no toca” parlar de primàries i va criticar, en al·lusió a Belloch, els “entretenim­ents per a polítics ociosos”.

Els crítics amb Chacón al PSOE també la van titllar de representa­nt del “socialisme ociós”: “Fa socialisme des dels salons del Ritz”, van concloure.

 ?? DANI DUCH ?? Rubalcaba va protagonit­zar ahir a la nit un acte amb Cándido Méndez
DANI DUCH Rubalcaba va protagonit­zar ahir a la nit un acte amb Cándido Méndez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain