La Vanguardia (Català)

El TC frena la paga de Nadal dels funcionari­s bascos

Més de 2.500 treballado­rs públics reben “per error” l’extra

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Govern no vol que hi hagi distincion­s entre funcionari­s i ahir va aconseguir paralitzar la paga extra de Nadal per als 69.000 empleats públics del País Basc. El Tribunal Constituci­onal (TC) va admetre a tràmit el recurs de l’Executiu espanyol contra l’ordre del Govern basc de satisfer l’esmentada paga, amb la qual cosa el cobrament no podrà fer-se. Tanmateix, uns 2.500 funcionari­s, sobretot de l’Ertzaintza, ja havien rebut “per error” la paga, amb la qual cosa caldrà arbitrar alguna fórmula perquè la restitueix­in. En aquest sentit, la resolució del TC deixa molt clar que l’ordre s’ha de considerar vigent des del dia 5, data del recurs, amb la qual cosa la transferèn­cia a favor d’aquests funcionari­s que ja han cobrat queda igualment afectada.

El caràcter ajustat de tota la maniobra –ordre de pagament, recurs i suspensió de la paga– pot derivar en una multiplici­tat de situacions individual­s. Alguna entitat bancària ja va bloquejar ahir els pagaments, però d’altres, no. A més, la portaveu de l’Executiu basc, Idoia Mendia, va avisar que la batalla per defensar l’extra no s’acaba aquí i que s’intentarà recórrer el bloqueig. El que és cert, en tot cas, és que el Govern de Vitòria té poc marge sobre aquest aspecte, perquè la llei és molt clara quan l’admissió d’un recurs formulat per l’Executiu central porta aparellada la suspensió automàtica de la norma recorregud­a. Almenys per cinc mesos, fins que es resolgui el fons de la qüestió, i pot ser encara més temps si transcorre­gut el termini esmentat encara no s’ha resolt sobre el plet per si mateix.

El recurs, en tot cas, planteja una situació insòlita en diversos aspectes, en especial per als que ja han cobrat. La portaveu del Govern basc subratllav­a en aquest sentit que als funcionari­s que hagin percebut la paga no se’ls po-

El futur Govern del PNB planteja que les pagues del 2013 vagin a les nòmines de gener i juny

dran restar diners de les nòmines de l’any vinent, perquè correspone­n ja a un altre exercici pressupost­ari. És de suposar que es trobarà el camí perquè no hi hagi distincion­s entre uns funcionari­s bascos i els altres, però el camí per desembolic­ar la troca pot tenir peculiarit­ats insòlites i suposar un exercici inèdit de dret administra­tiu.

Com que el País Basc és a les portes del canvi de Govern autonòmic –avui té lloc el debat d’investidur­a del nacionalis­ta Iñigo Urkullu com a lehendakar­i–, l’Executiu entrant ha tingut una mica de temps per pensar què farà en el futur si vol evitar la rebaixa de les pagues als funcionari­s. I el PNB ja ve amb la solució sota el braç. El que han dit els portaveus és que l’any vinent els empleats públics rebran les pagues repartides en les nòmines de gener i juny.

El PNB, en suma, optarà per la fórmula triada per altres institucio­ns basques, com la Diputació Foral de Bizkaia o alguns ajuntament­s. En aquest sentit, les Juntes Generals biscaïnes van aprovar dimecres passat el projecte de norma foral que permet avançar als mesos de gener i juny l’abonament de les pagues extraordin­àries de l’any 2013. Per això van fer servir l’argument que la institució foral ha hagut de suprimir la de Nadal d’aquest any “per imperatiu legal”.

El Govern basc té a partir d’ara 20 dies per formular al·legacions en defensa de la seva decisió de satisfer íntegramen­t les pagues als funcionari­s, inclosa la de Nadal, que és la polèmica. El més lògic és que en aquesta matèria funcioni una bona coordinaci­ó en el traspàs de poders, ja que no hi ha discrepànc­ies substancia­ls entre el Govern sortint i el Govern entrant quant a la defensa de la competènci­a per decidir sobre les retribucio­ns dels funcionari­s. En aquest sentit, tant l’Executiu de Patxi López com el pròxim lehendakar­i, Iñigo Urkullu, estimen que la competènci­a correspon al Govern de Vitòria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain