La Vanguardia (Català)

Relleu a Ajuria Enea

- Florencio Domínguez

Patxi López va presidir ahir la darrera reunió del Govern basc socialista. Iñigo Urkullu va encapçalar dilluns l’última reunió de l’executiva del PNB com a president d’aquest partit. Avui s’iniciarà al Parlament de Vitòria el debat d’investidur­a i demà, dijous, Urkullu serà elegit el cinquè lehendakar­i de la democràcia, la qual cosa l’obligarà a deixar el seu càrrec al capdavant del PNB. Dissabte prendrà possessió com a lehendakar­i i es produirà el relleu de López per Urkullu com a inquilí del palau d’Ajuria Enea, seu del poder autonòmic basc.

En el debat d’investidur­a, Urkullu ho haurà de disputar amb la candidata d’EH Bildu, Laura Mintegi. L’esquerra abertzale i els seus socis saben que no tindran més vots que els seus i que no són suficients per guanyar la majoria del PNB. Però malgrat el caràcter testimonia­l de la candidatur­a, volen aprofitar el ressò de la sessió parlamentà­ria per posar de manifest la seva disposició a disputar l’hegemonia al PNB. Al capdavall aquest és un objectiu estratègic fonamental de la candidatur­a articulada al voltant a l’antiga Batasuna i no perdran l’oportunita­t de fer-ho evident.

El nou lehendakar­i serà elegit únicament amb els vots del seu partit, perquè el PNB no ha tingut interès a arribar a acords previs amb cap altre partit, malgrat que, com que no disposa de majoria absoluta, necessitar­à suports extres per poder governar. En les converses postelecto­rals, l’única oferta del PNB a la resta de forces polítiques va ser intercanvi­ar suports a les institucio­ns o, si més no, un compromís de no obstaculit­zar-se mútuament. El PNB no ha volgut presentar esmena a la totalitat dels pressupost­os

La gran qualitat política d’Urkullu no és el seu carisma, sinó l’habilitat de controlar ressorts de poder

de la Diputació de Gipuzkoa, governada per Bildu, amb l’esperança d’obtenir una contrapart­ida similar quan li toqui presentar els comptes del Govern basc.

La falta d’una majoria estable serà la principal dificultat de la nova legislatur­a, tot i la coneguda habilitat del PNB per al pacte. Els nacionalis­tes no han volgut tancar un possible acord amb els socialiste­s per no deixar a Bildu camp lliure al capdavant de l’oposició, a part de la falta d’entesa personal que Patxi López i Iñigo Urkullu han mostrat els darrers tres anys. Tampoc no han volgut un acord formal amb Bildu, que podria forçar el PNB a moure’s fora del terreny de joc que s’ha traçat i que li donaria una dosi extra de legitimita­t a l’esquerra abertzale, reforçant-la en el seu paper de competidor.

La gran qualitat política d’Urkullu no és tenir un carisma mediàtic com a líder, sinó l’habilitat de controlar els ressorts interns del poder. El seu punt fort és la capacitat per moure’s en escenaris discrets i aconseguir suports. A diferència d’Ibarretxe, que es va tancar portes, el líder actual del PNB el que ha fet ha estat obrir-les al llarg dels últims quatre anys. A partir de demà necessitar­à desenvolup­ar aquesta habilitat més que mai.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain