La Vanguardia (Català)

El president del Parlament balear dimiteix per corrupció

El jutge manté la imputació per finançamen­t il·legal del PP

- ERNEST CARRANZA Palma

Els tribunals han tornat a assestar un cop dur al PP de les Balears. El president del Parlament autonòmic, Pere Rotger, va presentar ahir la dimissió, després que es conegués la negativa del jutge Castro, instructor del cas Palma Arena, a retirar-li la imputació en relació amb el presumpte finançamen­t il·legal del partit. La notícia va caure com una galleda d’aigua freda sobre Rotger i els seus coreligion­aris, que confiaven en l’arxivament de la causa d’aquest polític veterà, un baró històric que es trobava en la recta final de la seva carrera.

Rotger va anunciar la seva renúncia emocionat i amb cara llarga, i va defensar la seva innocència. “Tinc la consciènci­a molt tranquil·la, però una cosa és el tema personal i una altra la institució que represento i la meva formació política”, va argüir. El dimissiona­ri deixa en mans del partit la decisió sobre la seva acta de diputat. El president balear, José Ramón Bauzá, va destacar que el gest “l’honora” i que la decisió ha estat “totalment” personal.

En una dura interlocut­òria que es va emetre ahir, el jutge Castro va ratificar la imputació pels indicis de prevaricac­ió, frau a l’administra­ció i malversaci­ó amb relació a un pagament de 20.300 euros a l’empresa de publicitat Over Marketing, investigad­a per haver servit suposadame­nt per finançar il·legalment el PP balear entre el 2003 i el 2007. D’aquesta manera, desatén els arguments de la defensa i de l’advocacia del Govern balear, que demanaven el sobreseïme­nt de la causa per a Rotger.

La Fiscalia sospita que el contracte, firmat el 2008 –quan Rotger era alcalde d’Inca– amb l’objectiu de realitzar un estudi sobre la qualitat de vida al municipi, es va inflar en 2.000 euros per incloure un curs de representa­ció que Over va oferir al seu successor, Rafel Torres. L’instructor creu, a més, que l’informe es tractava en realitat de “propaganda” per afavorir el PP i aprecia una “activitat delictiva” en la contractac­ió, que es va acordar de forma verbal.

El PP balear no obligarà de moment Rotger a renunciar com a diputat, acollint-se al codi ètic del partit, que preveu aquesta sanció si hi ha mesures cautelars contra l’imputat, i de moment no és el cas. El partit va anunciar ahir que en els propers dies prendrà una decisió, si bé va defensar que el codi ètic s’està complint. Rotger és el segon president del Parlament balear que dimiteix per un cas de corrupció, després que el 2010 ho fes l’expresiden­ta d’Unió Mallorquin­a Maria Antònia Munar.

 ?? MONTSERRAT DÍEZ / EFE ?? El popular Pere Rotger
MONTSERRAT DÍEZ / EFE El popular Pere Rotger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain