La Vanguardia (Català)

Deterioram­ent de la universita­t

-

CLAR i rotund: “La disminució dels pressupost­os generals de l’Estat per al 2013 en un 18% en educació superior, i en un 80% en les despeses no financeres en R+D+I, suposa un deterioram­ent irreparabl­e del sistema que, justament amb la congelació de les plantilles de recursos humans, portarà al nostre país a la pèrdua del tren del desenvolup­ament tecnològic i hipotecarà la investigac­ió i els avenços principals en la frontera del coneixemen­t”. Això és el que diu el primer punt de la nota La Universita­t, garantia de futur feta pública dilluns pel Consell de Rectors d’Universita­ts d’Espanya, que reuneix els màxims responsabl­es dels centres d’educació superior de tot l’Estat. Es tracta d’una resposta al pla de retallades del ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert. “El nostre país –prosseguei­x la nota– ha de basar el seu progrés en el coneixemen­t. Sense inversió en educació superior ni en R+D+I serà inviable el funcioname­nt de les universita­ts públiques. I, sense coneixemen­t, no hi haurà progrés”. Vet aquí uns postulats vàlids per a Espanya i per a qualsevol país. Però tornem al cas que ens afecta. Al nostre país hi ha 79 universita­ts, entre elles 50 de públiques. Amb les retallades en curs, aquest any perdran uns 3.000 professors. Aquesta disminució suposa una nova baixa en termes relatius respecte als nivells continenta­ls, atès que la inversió espanyola en educació terciària, segons dades de l’any 2009, representa ja un 1,1% del PIB, per sota de la mitjana europea, que és del 1,4%. O, diguem-ho d’una altra manera, la realitat sobre la que es volen aplicar les retallades està ja molt deteriorad­a.

És ben sabut que vivim en temps de crisi. Però la crisi no té el mateix efecte a tot arreu. La nota dels rectors ho fa palès: l’educació superior, la investigac­ió, el desenvolup­ament i la innovació, que van intrínseca­ment units entre si, han de ser considerat­s com una inversió i no com una despesa. El Govern central potser es veu abocat a una reducció generalitz­ada del pressupost. Però, tot i això, ha de conservar la sensibilit­at mínima per adonar-se que no es pot podar de la mateixa manera tots els arbres. Algunes retallades comporten una disminució en l’actual Estat de benestar. D’altres compromete­n el futur col·lectiu d’una manera irreversib­le; d’altres ens releguen al furgó de cua del desenvolup­ament tecnològic; d’altres empetiteix­en el paper d’Espanya i redueixen fins a extrems insolidari­s la contribuci­ó al projecte comú d’Europa; d’altres neguen l’ambició de progrés, legítima i col·lectiva. En aquest cas, ja no es tracta d’un problema que incumbeixi al present de les universita­ts, sinó al futur de tots.

Hi ha un factor secundari, però no menys important, associable a les iniciative­s defensades pel ministre Wert. És el que podríem denominar l’estil Wert. Tota formació política té les seves polítiques. És ben legítim, que sigui així. Una altra cosa és com les aplica, justifica o comunica. En aquest sentit, Wert no es cansa de donar mostres d’imperícia. Displicent, gens dialogant i eventualme­nt agressiu, Wert sembla que aprofiti qualsevol ocasió legislativ­a per tirar llenya al foc social. Ho saben –i ho deploren– fins i tot els membres del seu partit. I no serà perquè no tingui d’altres prioritats: ahir mateix es van publicar dades sobre les greus deficiènci­es dels alumnes de primària en matemàtiqu­es, lectura i ciència. Ja seria hora que el mateix Wert se n’adonés. O, si això no pogués ser, que el Govern de la nació temperés els seus ímpetus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain