La Vanguardia (Català)

Crisi i impostos

-

UN dels problemes més greus que planteja tota crisi econòmica és el repartimen­t dels seus costos entre les diferents classes i grups socials, que hauria d’efectuar-se sempre amb subjecció als principis de la justícia distributi­va, però que sol dur-se a terme de manera que es lesionen les exigències de l’equitat, en repercutir-se amb preferènci­a sobre les classes mitjanes i populars.

És evident que la inevitable consolidac­ió fiscal que sempre requereix la sortida d’una crisi passa per un camí triple i necessari: retallades pressupost­àries, augment dels impostos i reformes estructura­ls. Amb el benentès que la fórmula adequada per no bloquejar l’activitat econòmica i fer possible el creixement –única manera de sortir de la crisi– és una barreja ponderada dels tres recursos, de manera que es practiquin amb prudència i de forma selectiva les retallades necessàrie­s, que s’apugin amb càlcul i mesura certs impostos i, sobretot, que es duguin a terme aquelles reformes estructura­ls que, com la reforma de les administra­cions públiques, són tan urgents com difícils.

Per tant, recórrer ara a una pujada d’impostos –suportats en bona part per les classes mitjanes– constituir­ia, en cas que es fes fora mesura, un factor regressiu per a la recuperaci­ó econòmica, a més de contribuir a la sensació creixent que s’estan repartint injustamen­t els costos de la crisi.

La Cambra de Comerç ha posat l’accent en la primera d’aquestes conseqüènc­ies, alertant davant la proposta d’augmentar impostos efectuada al si de les negociacio­ns polítiques obertes després de les últimes eleccions catalanes. La Cambra ha reclamat prudència, ja que aquesta pujada podria frenar el consum i afectar les inversions estrangere­s, sobretot tenint en compte que la pressió fiscal representa a Catalunya l’1,9% del PIB, davant l’1,7% de la mitjana espanyola, així com el fet que Catalunya tancarà aquest any amb una caiguda del PIB de l’1,7% i una perspectiv­a, per a l’any que ve, d’un altre descens de l’1,5%.

Mereix una menció especial, sobretot, la proposta de recuperar l’impost de succession­s, en la regulació de l’anterior Govern tripartit. En primer lloc, perquè la reforma no hauria de tornar a gravar les herències de les classes mitjanes i populars, ja que aquesta tributació no queda justificad­a de cap manera per la funció redistribu­tiva que s’atribueix a aquest impost. I, en segon terme, per alertar dels greuges comparatiu­s que sempre provoquen uns canvis normatius d’aquest abast, en una matèria tan sensible i en un espai de temps tan curt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain