La Vanguardia (Català)

L’empresa xarxa

- DEBAT. Els emprenedor­s / Joan Torrent-Sellens J. TORRENT-SELLENS, director de la UOC Business School. jtorrent@uoc.edu

Durant els últims anys els economiste­s hem evidenciat l’aparició de noves formes d’emprenedor­ia que són molt adequades per a la sortida de la crisi. Els empresaris haurien de ser les persones amb millors competènci­es en les tasques que tenen un impacte més gran en la productivi­tat. Aquestes habilitats estan vinculades amb les capacitats d’innovació per a generar productes, serveis i negocis singulars. L’emprenedor­ia innovadora ens suggereix un nou tipus d’empresari, l’empresari com a filtre del coneixemen­t. Si la funció emprenedor­a és capaç de convertir coneixemen­t en coneixemen­t útil, el valor econòmic i social de la nova empresa és molt gran perquè es produeix una valoritzac­ió no existent al mercat.

L’emprenedor­ia innovadora també ens suggereix un nou tipus d’empresa, l’empresa xarxa. Una forma organitzat­iva de cooperació i competènci­a basada en la xarxa de negocis, en la descentral­ització de l’activitat empresaria­l, en l’autonomia funcional del treball i en l’ús intensiu de la tecnologia. Heus aquí alguns resultats interessan­ts d’una investigac­ió de la UOC Business School sobre les noves empreses catalanes creades en temps de crisis:

Primer: la crisi econòmica ha ampliat la base emprenedor­a innovadora, envers joves i dones, i ha millorat el procés de generació de valor en xarxa.

Segon: la nova empresa catalana consolida un creixement més eficient. La seva productivi­tat ve explicada per la coinnova- ció, la presència de formes fixes de retribució, la base emprenedor­a femenina, la formació università­ria i la dependènci­a de la trajectòri­a prèvia en productivi­tat.

I tercer: emprenedor­ia innovadora i empresa xarxa, universita­t i govern emprenedor. Els resultats ens suggereixe­n que és urgent connectar els emprenedor­s i les petites empreses independen­ts que impulsen la innovació radical; les grans empreses que impulsen la innovació incrementa­l; les forces de mercat, que impulsen la innovació aplicada, i les forces institucio­nals, governs i universita­ts, que impulsen la recerca bàsica, la formació i la connexió entre recerca bàsica i aplicada. El camí cap a la triple hèlix no serà fàcil, perquè comporta canvis organitzat­ius, de gestió dels recursos humans, polítics i culturals de gran entitat. Però són imprescind­ibles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain