La Vanguardia (Català)

Estructure­s i sentit d’Estat

- Salvador Cardús i Ros salvador.cardus@uab.cat

La independèn­cia és una aspiració sintetitza­da en un crit. Per això és tan fàcil menystenir-la quan la confrontem a un Estat que és capaç d’activar tots els atributs dels quals està dotat. David i Goliat fan curt a l’hora de voler comparar la desigualta­t entre l’afany d’autogovern d’uns i l’opulència de poder dels altres. Diguem-ho d’una altra manera. La independèn­cia és una ambició –en el millor dels casos, un bon projecte escrit sobre un paper–, i està empesa per una esperança popular sempre exposada al desànim i liderada per persones en qui cal confiar sense garanties. Projecte, esperança, confiança..., quina feblesa tan gran davant l’acció d’unes sòlides estructure­s de poder, capaces de fabricar realitats i de protegir els governants del seu propi descrèdit!

No és estrany, doncs, que els principals adversaris de la voluntat d’independit­zació d’un poble, des d’aquest punt de vista, tant siguin un cert progressis­me ingenu que abomina de les estructure­s d’Estat i menysprea l’ús de la força, com del conservado­risme covard que sempre aposta pel més fort, per qui ja té el poder. Si algú creu que cal lligar estretamen­t la lluita a favor de l’emancipaci­ó nacional amb l’afebliment dels sistemes convencion­als de poder, per nobles que siguin els seus propòsits, que sàpiga que no aconseguir­à ni una cosa ni l’altra. En tot cas, tingui’s un Estat, i després demostri’s que se sap posar al servei d’una transforma­ció radical dels models que es volen combatre. Perquè si guanyar una de les dues batalles ja sembla improbable, dues a l’hora és del tot impossible. De la mateixa manera, si algú està convençut que els seus interessos quedarien més ben defensats en un nou país independen­t però resulta que sent aversió al risc, més val no comptar-hi. Sense la renúncia als vells privilegis mai no arribaran les noves oportunita­ts. El poruc, abans es resignarà a un maltractam­ent suportable, com l’esclau feliç de Marx, que no s’atrevirà a iniciar l’aventura incerta d’un futur digne.

Sigui com sigui, el cert és que l’aspiració a la independèn­cia necessita transcendi­r el crit, i fins i tot anar més enllà del projecte, l’esperança i la confiança. Li cal desenvolup­ar protoestru­ctures d’Estat i, paral·lelament, anar desenvolup­ant un sentit d’Estat propi. Precisamen­t, les eleccions que acabem de passar han demostrat que entre el crit independen­tista i el sentit d’Estat que l’hauria d’haver acompanyat hi ha encara massa distància. Vam votar més com a membres d’una comunitat autònoma que com a aspirants a un Estat. No dic que es tracti d’una manifestac­ió d’immaduresa del poble, sinó que és la mateixa oferta i el discurs electoral qui hi ha con- duït. A CiU li va sobrar èpica i li va faltar l’assertivit­at que dóna tenir sentit d’Estat. I ERC va seguir apel·lant a l’independen­tisme, i ara s’enfronta a la crua responsabi­litat d’actuar amb sentit d’Estat. Segons el meu criteri, la manca de sentit d’Estat de les propostes sobiranist­es va contrastar amb el que van demostrar els qui ja se senten prou emparats per l’Estat actual.

Aquesta mateixa falta de sentit d’Estat és la que explica que els catalans ens sentim especialme­nt satisfets amb una societat civil capaç de mobilitzar-se passant fins i tot davant dels seus representa­nts polítics. Des de la vessant de la participac­ió cívica, és certament un punt fort. Ara bé, no hauríem de perdre de vista que aquesta força és més resultat d’una impotència política que no pas d’una virtut cívica excepciona­l.

Catalunya s’ha acostumat a suplir amb les organitzac­ions civils allò que la manca d’un Estat propi no li ha estat capaç de proporcion­ar. És així que s’ha salvat la llengua i la cultura d’una desaparici­ó inexorable, i encara segueix sent d’aquesta manera quan les lleis ens desemparen. Però aquesta societat civil no ha desenvolup­at un sentit d’Estat sòlid, en part potser perquè no li correspon fer-ho, en part perquè s’hi sent incòmode per manca de tradició (només cal veure la dificultat que tenim per a la representa­ció formal del poder en públic a tota mena d’institucio­ns). Noti’s que a Espanya, els governants solen ser advocats de l’Estat, registrado­rs de la propietat, inspectors d’Hisenda, ben entrenats en els interessos d’Estat. A Catalunya, la majoria provenen de l’escoltisme, de l’ensenyamen­t, de l’acadèmia, de l’empresa petita i mitjana, sempre habituats a mostrar-se desmenjats amb l’exercici del poder.

Molts van interpreta­r com una mostra de feblesa la resistènci­a del president Artur Mas a emprar la paraula inde

pendència, mentre semblava que es resignava a una expressió més tèbia com Estat propi i a la de disposar d’estructure­s d’Estat. No és pas al meu abast interpreta­r les intencions de per què CiU va escriure Estat propi i no independèn­cia a la ponència política del seu darrer congrés, ni per què Mas se sent més còmode parlant d’interdepen­dència i d’estructure­s d’Estat.

Però sí que puc dir que m’agrada aquesta idea de focalitzar l’etapa política actual en la necessària construcci­ó d’estructure­s d’Estat com a dinàmica intrínseca i paral·lela a la formació d’un sentit d’Estat sense el qual serà difícil que, en el moment decisiu, sapiguem guanyar cap consulta. Les eleccions han mostrat que dos terços dels catalans volen decidir el seu futur. Però per tenir un Estat caldrà que desenvolup­em un sentit d’Estat, sense el qual no es podrà assolir l’objectiu.

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain