La Vanguardia (Català)

Pròxims al fracàs escolar

Els alumnes espanyols de 9 anys, per sota de la mitjana europea en lectura i matemàtiqu­es

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Sense millora. El nivell dels alumnes a primària continua estancat a la zona baixa dels països que formen la UE i bona part dels de l’OCDE. Els resultats dels estudiants espanyols de 4t de primària (9 anys) en comprensió lectora, matemàti- ques i ciències estan per sota de la mitjana comunitàri­a, segons els estudis Pirls i Timss, molt similars als PISA a secundària, fets públics ahir. Aquestes deficiènci­es patents en àrees instrument­als bàsiques fan encendre les alarmes sobre la xacra del fracàs i l’abandoname­nt escolar.

Més de 250.000 alumnes de fins a 50 països han participat en aquestes proves, fetes el 2011 per l’Associació Internacio­nal per a l’Avaluació del Rendiment Educatiu (IEA, per les seves sigles en anglès). A Espanya, 8.580 estudiants van fer el Pirls (sobre comprensió lectora) i 4.183, el Timss (matemàtiqu­es i ciència).

En lectura, una puntuació de 513 situa Espanya al lloc 28, per sota de la mitjana dels països de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (538) i de la mitjana de la UE (534). Només obtenen valoracion­s inferiors països europeus com Noruega (507), la comunitat francesa de Bèlgica (506) i Romania (502). A la zona més alta de la taula destaquen Hong Kong (571), la Federació Russa i Finlàndia (les dues, 568). Tal com recorda l’informe, “el desenvolup­ament de la comprensió lectora és fonamental, ja que se’n depèn que l’alumne adquireixi capacitats efectives de comunicaci­ó i estudi, a més del seu paper en l’assoliment d’objectius personals. La falta d’adquisició de la comprensió lectora pot conduir a posteriors dificultat­s en l’aprenentat­ge de totes la matèries i a un possible fracàs escolar”.

Els pitjors resultats són els de matemàtiqu­es, en què Espanya, amb una puntuació de 482, està a 40 punts de la mitjana de l’OCDE (522) i 37 de la comunitàri­a (519). Aquesta distància arriba ni més ni menys que als 120 punts si es compara amb el líder del rànquing, Hong Kong.

La puntuació d’Espanya en ciències (505, lloc 23) supera almenys la mitjana dels països examinats (486). Tanmateix continua sent inferior a la mitjana del països de l’OCDE i de la UE en 18 i 16 punts, respectiva­ment. Molt lluny també dels més destacats: Finlàndia (570), la Federació Russa (552) i els EUA (544).

L’estancamen­t del resultats és evident. Si es compara la prova de lectura amb la del 2006, la puntuació és exactament la mateixa (513). En el cas de matemàtiqu­es i ciències, la comparació és més difícil perquè l’última vegada que Espanya va participar en un estudi similar va ser el 1995 i es van examinar alumnes de 8è curs (13 anys). En les dues àrees del coneixemen­t, els resultats del 2011 són fins i tot inferiors als de fa 16 anys: en matemàtiqu­es, el registre d’Espanya és 482, cinc punts menys que el 1995, mentre que en ciències s’ha passat de 517 punts als 505 actuals.

Com també passa amb les proves PISA sobre els estudiants de 15 anys, Espanya presenta una proporció important d’alumnes amb nivells molt baixos, mentre que escassos estudiants aconseguei­xen el nivell més avançat. En el cas de les matemàtiqu­es, fins a un 13% dels alumnes espanyols tenen una valoració molt baixa –els experts consideren que l’aprenentat­ge “no ha estat eficaç”–, gairebé el doble que l’OCDE, mentre que als Països Baixos, la comunitat flamenca de Bèlgica i Hong Kong amb prou feines assoleix l’1%. Alhora,

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Desenganxa­ts. Un 20% dels estudiants espanyols no mostra interès a classe
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Desenganxa­ts. Un 20% dels estudiants espanyols no mostra interès a classe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain