La Vanguardia (Català)

L’educació de Catalunya en l’horitzó de l’any 2020

-

Xavier Aragay i Pepe Menéndez

Catalunya evidencia desitjos i necessitat­s de canvis profunds i de noves mirades. I s’alcen moltes veus que demanen una regeneraci­ó de la vida econò-

X. Aragay, P. Menéndez, mica i social del país. L’educació és una prioritat. És urgent establir una relació directa entre el que s’aprèn a l’escola i les competènci­es que els alumnes han de tenir per construir el seu projecte vital i profession­al. L’educació està en crisi des de finals del segle passat, a mesura que s’ha obert una escletxa entre l’objectiu de l’escolaritz­ació universal i el sentit actual de l’escola.

Hem d’anar més enllà de reformar algunes coses, i de la il·lusió d’esperar que les coses tornin a ser on eren. Resulta insostenib­le continuar amb l’actual índex de fracàs, però també amb l’actual organitzac­ió del currículum escolar, de classifica­ció de l’alumnat, de distribuci­ó horària, i amb la indefinici­ó de models pedagògics, que no presenten una alternativ­a eficient al mediocre objectiu de retenir els alumnes a l’aula, independen­tment que aprenguin o no.

Els canvis han de ser profunds, radicals i sostinguts en el compromís de tots els sectors econòmics i socials. No podem fer servir els esquemes ni els instrument­s que van resultar útils al segle passat. La crisi de lideratge actual demana que la diversitat de les intel·ligències del país es mostrin més proactives. Hem de potenciar processos de reflexió, que responguin a les noves formes de creació, tractament i desenvolup­ament del coneixemen­t. I fer-ho des del compromís amb l’educació i dels nous marcs de relació de Catalunya amb Espanya i Europa.

De la mateixa manera que emergeix una nova consciènci­a de consumidor, l’escola viu una

demanda d’una nova manera d’estar a l’escola. Fins ara, els canvis necessitav­en una resposta estratègic­a basada en la planificac­ió, perquè era l’eina adequada per respondre a evolucions bàsicament estabilitz­ades. Som en un moment estratègic per enfortir les sinergies i aliances entre les capacitats de govern i la responsabi­litat de la societat civil de posar-se al capdavant. Catalunya ha d’avançar també en la transforma­ció de l’educació.

Des d’aquesta convicció, la xarxa d’escoles dels jesuïtes de Catalunya (Jesuïtes Educació)

Resulta insostenib­le continuar amb l’actual índex de fracàs i amb la indefinici­ó dels models pedagògics

hem iniciat un procés de mobilitzac­ió dels més de 1.000 educadors, dels més d’11.000 alumnes i de les seves famílies. Des de la seva vocació personal i profession­al, volem saber quina és l’educació que voldrien en el fu- tur, l’any 2020. També és una oportunita­t per incorporar la visió de persones del món econòmic, social, pedagògic, cultural i religiós.

Vivim un temps de canvis profunds, i la resposta que hem de donar des del món educatiu demana canvis profunds, mirades radicalmen­t diferents i una actitud de treball il·lusionat, esforçat i perseveran­t per avançar cap a una profunda transforma­ció de l’educació, en un moviment regeneraci­onista que s’emmarca en els nous camins que obre Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain