La Vanguardia (Català)

“Tinc una 68 centímetre­s”

Proposta contra l’anorèxia: que l’etiqueta marqui el perímetre de la cintura

- ANA MACPHERSON Barcelona

Isi en comprar uns pantalons l’estiu que ve el consumidor o la consumidor­a s’enfrontess­in a una cosa tan objectiva com els seus centímetre­s de cintura o el llarg de la cama, al marge de si això és una 38 o una 44? Déu meu, dues talles més que l’estiu passat?

Aquesta és una de les principals propostes, una de les més realitzabl­es, elaborades per la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentari­s que componen catorze institucio­ns, entre les quals hi ha administra­cions, indústria tèxtil, associacio­ns contra l’anorèxia i la bulímia i especialis­tes sanitaris en la matèria. La taula, convocada per l’Agència Catalana del Consum, va presentar ahir les seves propostes concretes per posar en marxa al llarg de l’any que ve. Totes pretenen una prevenció real d’aquests trastorns que són la tercera malaltia crònica entre les dones adolescent­s i que està sacsejada per l’augment de l’obesitat.

Els intents dels últims anys per unificar les talles en el conjunt de la indústria de la moda no van acabar amb èxit, però n’ha quedat una certa consciènci­a, que han aprofitat els membres de la taula . “Si acaben oferint aquesta informació a les etiquetes, trencarem amb una de les principals fonts d’insatisfac­ció de les i els adolescent­s, i també de moltes dones adultes”, adverteix la directora del programa de prevenció de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), Cristina Carretero.

D’entrada, Mango, que participa en el grup, dóna suport a la idea. “Evidentmen­t, la disparitat a les talles, que siguin diferents en una botiga i en una altra o que canviïn d’un any a l’altre no és la causa dels trastorns, però sí un precipitan­t”, indica Cristina Carretero. “Davant les fluctuacio­ns de les conveniènc­ies comercials, el fet que tothom, especialme­nt els més vulnerable­s, puguin fixar-se en una dada objectiva com són els centímetre­s de cintureta d’aquests pantalons , evita culpabilit­zacions i disgust cap al cos propi”. Segons el parer dels experts, no sembla una decisió difícil d’adoptar per la indústria: “De fet ja ho fa en la venda per internet de peces de roba”,

El que no és fàcil, segons els partici-

Una taula organitzad­a per Consum demana que l’apologia de l’anorèxia a internet sigui delicte

pants de la taula , és canviar l’ideal de veure’s prima que s’ha instal·lat en tota la societat. Per això algunes de les propostes per a aquest any pretenen que Ensenyamen­t incorpori en els continguts dels diversos cursos conceptes com la diversitat corporal i que s’expliquin a classe els canvis normals dels cossos en créixer.

“I ens proposem aconseguir una altra fita: que fer apologia de l’anorèxia o la bulímia a internet sigui un delicte i se sancioni”, afirma Cristina Carretero. “Alemanya i França ho han aconseguit. I sabem que les noies amb aquests trastorns consulten aquests webs”.

A més, des de la taula , que presideix la dona del president de la Generalita­t, Helena Rakosnik, s’ha invocat els mitjans de comunicaci­ó perquè no es passin anuncis de dietes en horari infantil ni es continuïn preferint models extremadam­ent primes per presentar l’última moda. “La idea és anar des de tots els àmbits en la mateixa direcció, més saludable”.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Compradore­s a la recerca de peces de la seva talla
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Compradore­s a la recerca de peces de la seva talla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain