La Vanguardia (Català)

Quins tuits llegirà el Papa?

- Miquel Molina

La notícia es va divulgar urbi et orbi acompanyad­a d’una imatge del Sant Pare manipulant una tauleta. El Papa es donava d’alta a Twitter. D’això, només en fa una setmana i ja té 630.000 seguidors. I això que encara no ha publicat ni un sol tuit! Per avui s’esperaven els seus primers missatges a la xarxa, tot un esdevenime­nt en la història de les relacions entre el màxim representa­nt de l’Església catòlica i els seus fidels. Des que va transcendi­r la notícia, circulen comentaris per a tots els gustos. Un dels més recurrents té forma de pregunta oberta: Benet XVI farà servir l’aplicació Instagram per divulgar fotos de la seva vida social al Vaticà?

Bromes a part, la bona notícia de la conversió del Papa en tuitaire planteja uns interrogan­ts ben suggeridor­s. D’una banda, serà interessan­t comprovar quants seguidors guanya quan tuitegi de debò. Si bé sembla improbable que assoleixi el nivell de Lady Gaga o Justin Bieber, que superen els 30 milions de followers, el seu perfil apunta alt. Amenaçarà els 24 milions d’Obama? És arriscat posar un sostre a un personatge globalment tan rellevant, encara que sempre quedarà el dubte de saber fins on hauria arribat en aquesta xarxa un Papa amb tant èxit entre els joves com Joan Pau II. D’altra banda, hi ha la incògnita de saber si Benet XVI es limitarà a emetre els missatges espiritual­s que el Vaticà ja divulga per altres mitjans o si, a diferència de la majoria dels personatge­s públics, se saltarà de tant en tant el guió per teclejar reflexions més instantàni­es.

Tanmateix, el que servirà de veritat per dilucidar fins a quin punt han entès a la Santa Seu la funció de les noves xar-

Seria útil (per a ells) que els líders d’opinió deixessin de veure les xarxes socials com a autoservei­s de monòlegs

xes socials serà la quantitat i l’heterogene­ïtat dels tuitaires que segueixi el Sant Pare. Ara per ara, la informació disponible és descoratja­dora: fins ahir, el Papa només se seguia a ell mateix. En diferents idiomes, sí, però el seu únic follow era per al tuitaire @Pontifex.

Si el Vaticà és capaç d’intuir el potencial de les xarxes socials, a partir d’avui es llançarà a veure món. És a dir, el Papa es farà seguidor de persones i organitzac­ions de la més diversa índole per saber què és el que es cou extramurs. Aquesta seria la seva gran aportació respecte a altres tuitaires de rellevànci­a: entendre i donar a entendre que convertir aquestes xarxes en un bufet lliure de monòlegs és renunciar a les possibilit­ats que tenen com a fòrum de diàleg i coneixemen­t. Que el Papa segueixi a Twitter més o menys personatge­s crítics amb l’Església pot ser anecdòtic, però que accepti que la societat en xat que s’acosta és una oportunita­t per indagar i obtenir així una imatge més nítida de la realitat social sí que és una qüestió rellevant.

En definitiva, com a tuitaire descobrirà que, igual que guanya seguidors, també pot perdre’ls. Pàgines web com Who. unfollowed.me o Unfollower­s.com ens ajuden a saber qui hem deixat de seduir amb els nostres tuits.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain