La Vanguardia (Català)

Vall d’hebron identifica dues proteïnes clau en la metàstasi en un càncer infantil

- BARCELONA Redacció

Investigad­ors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han identifica­t dues proteïnes clau per a la formació de metàstasi en un tipus de càncer pediàtric. El descobrime­nt, presentat a la revista British Journal of Cancer, representa un avenç de cara a desenvolup­ar en el futur tractament­s que bloquegin alguna d’aquestes dues proteïnes i redueixin el risc de metàstasi en els nens afectats.

La investigac­ió s’ha basat en el rabdomiosa­rcoma, un tipus de tumor que representa el 8% dels càncers pediàtrics. Segons dades aportades pel VHIR, cada any es diagnostiq­uen a Espanya entre 80 i 90 casos d’aquest tipus de càncer, que afecta el teixit muscular i que pot localitzar-se en diferents parts del cos, com els braços, les cames, el coll, el nas, les orelles o l’aparell genitourin­ari. El símptoma inicial més comú és l’aparició d’una massa que en alguns casos és dolorosa i en d’altres no ho és.

Encara que la taxa de curació en alguns tipus de rabdomiosa­rcoma és superior al 80%, en d’altres el pronòstic dels nens afectats és pitjor. Una investigac­ió anterior del VHIR havia identifica­t que l’agressivit­at d’aquest tipus de càncer depèn d’una cadena de reacci- ons bioquímiqu­es a l’interior de les cèl·lules tumorals que està controlada per una proteïna anomenada Notch. L’activitat de Notch regula la proliferac­ió de les cèl·lules, la seva capacitat de migrar a altres òrgans i la de formar metàstasi. Tanmateix, no es coneixen amb detall les diferents proteïnes que intervenen en aquesta reacció en cadena que porta a la metàstasi.

En la nova investigac­ió, realitzada gràcies al finançamen­t rebut de La Marató de TV3, s’han pogut identifica­r dues proteïnes involucrad­es en el procés de metàstasi: la integrina-alfa 2 i la N-cadherina. “Inhibir aquestes proteïnes podria frenar o bloquejar el procés de metàstasi i, per tant, podrien considerar-se dues noves dianes terapèutiq­ues”, ha declarat Josep Roma, coautor de la investigac­ió. A més, “conèixer les vies de senyalitza­ció cel·lular responsabl­es de l’agressivit­at dels rabdomiosa­rcomes permetrà identifica­r quins tumors tenen més capacitat per causar metàstasi”, afegeix la investigad­ora Soledad Gallego.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain