La Vanguardia (Català)

El ‘Sandy’, la mare de tots els concerts

El concert del 12/12/12 en benefici de les víctimes de l’huracà reune

- FRANCESC PEIRÓN Nova York Correspons­al

Grans intèrprets actuen a Nova York

L’ huracà Sandy va demostrar la vulnerabil­itat de Nova York el 29 d’octubre passat, data clau al calendari de l’era de l’anomenat canvi climàtic.

Els seus efectes encara es pateixen a la Gran Poma, fins i tot a la part baixa de la rica Manhattan, amb problemes de subministr­ament de serveis i milers de ciutadans sense sostre pel flagell del vent i l’aigua, que es va escapar per les costures de l’oceà i els rius.

La mare de totes les tempestes propiciarà que avui, en la simbòlica jornada del 12/12/12, es registri la mare de tots els concerts. Si el 29 d’octubre hi va haver lluna plena, aquesta nit, al Madison Square Garden, s’hi produirà la pluja d’estrelles més gran que s’ha vist mai sobre un escenari.

Al Sandy, els científics l’han qualificat d’inusual, de fenomen mai no vist, de concatenac­ió extraordin­ària de circumstàn­cies. Qualsevol d’aquestes definicion­s són aplicables a aquest Sandy musical que transcende­ix molt més enllà de Nova York i la Costa Est dels Estats Units.

Es calcula que aquest macro concert per recaptar fons el veuran en viu 13.500 persones i 2.000 milions al món. L’efecte universal del supercicló de so es justifica per un elenc d’artistes que confi- guren el repte impossible per a un productor, tret que sigui per una bona causa.

Paul McCartney, l’essència dels Beatles, compartirà escenari amb els seus rivals del costat fosc, els Rolling Stones. Entre ells hi intercedir­à Bruce Springstee­n i la seva E Street Band. S’hi suma una tirallonga de noms: Eric Clapton, Billy Joel, The Who, Roger Waters (Pink Floyd), Alicia Keys, Jon Bon Jovi i Kayne West. Altres ca- res molt conegudes (Billy Crystal, Kristen Stewart o Leonardo DiCaprio) s’hi deixaran veure per ferhi una contribuci­ó.

“Per mi, com a novaiorque­sa, saber que estem tots reunits perquè volem ajudar els altres em demostra el gran país que som”, ha declarat Alicia Keys. “La mida de la destrucció va ser tremenda, però han hagut de passar dies i dies per comprendre la veritable dimensió d’aquest desastre a la cos-

ta de Jersey”, ha explicat el Boss, natural de Nova Jersey, qui, amb McCartney, es van convertir en els primers que van donar suport a aquesta iniciativa.

La idea del 12/12/12 prové de tres empresaris que ja es van reunir per a “el concert de Nova York”, la convocatòr­ia d’octubre del 2001 després dels atacs terroriste­s de l’11-S. El cicló ha tornat a reunir John Sykes, president de Clear Channnel Entertainm­ent; James Dolan, director executiu de Cablevisio­n; i Harvey Weinstein, magnat del cinema.

La cita del 2012 empetiteix la del 2001. Els tiquets del concert d’avui es van posar a la venda el 3 de desembre. En un ventall de preus que oscil·lava entre els 150 i els 25.000 dòlars, el paper es va esgotar en pocs minuts, tot i que els Stones encara no hi figuraven. El cartell va fer que els revenedors caiguessin sobre la mercaderia. A les webs de compravend­a han assolit els 36.000 dòlars per entrada.

Dels bons sentiments també proven de treure’n profit els voltors de l’estafa. Des de la Fundació Robin Hood, que com el 2001 gestiona les donacions, han sol·licitat als ciutadans que no facin ús de la revenda i que el que puguin gastar ho inverteixi­n en la causa humanitàri­a.

De moment, ja han acumulat 32 milions per la venda d’entrades, respecte a 19 milions de l’11-S. Si llavors es van aconseguir 75 milions en total, ara es calcula que la recaptació serà molt superior. “La diferència entre aquests dos esdevenime­nts –afirma Dolan– és la gran evolució en la tecnologia digital”. Segons Sykes, “hi ha noves plataforme­s que ens permeten arribar a més gent”.

Aquesta nit, 28 llocs web hi connectara­n en directe. A la pràctica, serà el programa que dominarà a la tele nord-americana, amb 37 canals. Si s’hi afegeixen els 63 internacio­nals, el Sandy es transforma en tempesta planetària.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOS: GETTY IMAGES ??
FOTOS: GETTY IMAGES
 ?? UWE ANSPACH / EFE ?? Per una bona
causa. Mai un promotor no hauria pogut reunir un elenc de músics tan important com els que intervindr­an aquesta nit al Madison Square Garden de Nova York en benefici de les víctimes de l’huracà Sandy. A les fotos de la franja superior...
UWE ANSPACH / EFE Per una bona causa. Mai un promotor no hauria pogut reunir un elenc de músics tan important com els que intervindr­an aquesta nit al Madison Square Garden de Nova York en benefici de les víctimes de l’huracà Sandy. A les fotos de la franja superior...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain