La Vanguardia (Català)

Nova incidència a Rodalies

Una fallada en la senyalitza­ció a l’estació de l’hospitalet provoca retards a quatre línies tot el matí

- BARCELONA Redacció i agències

Retards en quatre línies per una avaria a l’Hospitalet

Els milers de persones que ahir al matí van viatjar en Rodalies van tornar a ser víctimes de retards generalitz­ats. Una avaria a l’Hospitalet va alterar la circulació a la franja punta matinal. La incidència, que va afectar el sistema de senyalitza­ció, es va produir a les 6.48 h i no va poder solucionar-se fins a les 9.25 h, tot i que els seus efectes es van prolongar fins després del migdia a causa de les demores acumulades als trens.

Els retards van ser d’una mitjana de 30 minuts, encara que en molts casos es van superar. Van passar en un moment de màxima utilitzaci­ó del servei, la qual cosa va provocar aglomeraci­ons a les estacions principals. Molts viatgers, sorpresos per l’alteració de la circulació, van arribar tard a la feina o a classe. Les quatre línies afectades van ser l’R1 (Molins de Rei-Maçanet), l’R3 (l’Hospitalet-Puigcerdà), l’R4 (Sant Vicenç de Calders-Manresa) i l’R7 (Sant Andreu Arenal-Cerdanyola del Vallès). A més, per tal de reduir l’impacte en el conjunt de la xarxa, es va modificar la sortida del tren regional de l’R12 de les 7.54 de l’Hospitalet i que havia d’arribar a Lleida a les 11.29. Aquest comboi es va posar en servei a les 9.15 hores.

La fallada es va produir en un punt que és clau per al trànsit del conjunt de la xarxa ferroviàri­a convencion­al que depèn d’Adif i és operada per Renfe. Per un problema que s’està investigan­t –tot apunta a una avaria, probableme­nt de tipus elèctric–, el semàfor es va posar en vermell, circumstàn­cia que va obligar a donar pas als trens de manera manual en lloc d’automàtica, com és habitual. Això va comportar una disminució de la velocitat i l’alteració de la programaci­ó horària. Tècnics d’Adif es van desplaçar a l’esta-

Negociacio­ns maratonian­es per evitar la vaga a Renfe de demà i divendres

ció de l’Hospitalet per solucionar l’avaria. Les operacions van requerir gairebé tres hores.

Aquest és un altre contratemp­s a la llarga llista que acumula Rodalies ja sigui per problemes a la infraestru­ctura fixa, que depèn d’Adif, o dels trens, que són de Renfe. La Generalita­t, administra­ció titular de la gestió del servei, va obrir el mes passat 125 expedients sancionado­rs a aquesta última companyia, que poden suposar multes per valor global de fins a 3,7 milions d’euros.

L’alteració d’ahir va ocórrer el mateix dia en què els sindicats de Renfe i Adif es van reunir amb les direccions d’aquestes empreses i amb representa­nts del Ministeri de Foment per provar d’evitar les dues jornades de vaga convocades per demà i divendres. Aquesta fase de la negociació, que va començar la setmana passada, es va reprendre abans-d’ahir i es va resoldre a última hora amb importants avanços i preacords en diversos punts però sense cap pac- te definitiu que permetés la desconvoca­tòria de les aturades. Així, aquesta negociació maratonian­a va prosseguir ahir.

El conflicte està relacionat amb els plans del Govern per liberalitz­ar el transport ferroviari de viatgers i la negociació dels convenis col·lectius de Renfe i Adif. En qualsevol cas, l’element principal és el mantenimen­t dels llocs de treball. Fonts de les tres parts –empreses, ministeri i sindicats– van explicar al llarg del dia d’ahir que l’acord definitiu era possible. Al tancament d’aquesta edició, la reunió continuava. En cas que hi hagi vaga, Rodalies i regionals de Catalunya tindran mínims de dos terços del servei habitual de 6 a 9.30 i de 17 a 20.30 h, i d’un terç la resta de la jornada.

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? L’avaria va afectar el sistema de senyalitza­ció a l’estació de l’Hospitalet de Llobregat
MARC ARIAS / ARXIU L’avaria va afectar el sistema de senyalitza­ció a l’estació de l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain