La Vanguardia (Català)

Gran espectacle a Montjuïc

La competició d’esports extrems recuperarà l’estampa de Barcelona que el 1992 va oferir la piscina de salts

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Els detalls dels X Games a la muntanya olímpica

Els X Games convertira­n novament Montjuïc en el focus d’atenció del planeta. Perquè els que són coneguts com els Jocs Olímpics dels esports urbans i extrems seran retransmes­os la primavera vinent, des de la muntanya del cor de Barcelona, a més de dos-cents països. Fins a 31.000 m2 d’instal·lacions esportives –que serien més o menys cinc camps de futbol– es distribuir­an per l’Estadi Olímpic Lluís Companys, el Palau Sant Jordi, l’esplanada de l’anella olímpica i les piscines municipals. Bona part d’aquestes instal·lacions es quedaran a la ciutat.

Barcelona recuperarà d’aquesta manera, gràcies a les noves maneres d’entendre l’esport i la competició, 21 anys després, una de les seves més recordades estampes olímpiques, la d’aquells saltadors de trampolí de les piscines municipals de Montjuïc prenent impuls per després clavar-se a les aigües amb tota la ciutat com a teló de fons. Aquella històrica postal, gravada en l’imaginari col·lectiu, donarà una altra vegada un valor afegit a l’urbs i regalarà una nova instantàni­a al món.

Els X Games s’hi celebraran del 16 al 19 de maig. Seran quatre jornades per desgranar els tornejos de quinze discipline­s derivades del monopatí, les bicicletes BMX, la moto X i el ral·li. Un monumental migtub, ben bé com una immensa canonada tallada transversa­lment per pujar-hi i baixar-ne rodant, agafant embranzida i impuls per ascendir cada vegada més a prop del cel, co- brirà la piscina olímpica. Els nedadors es transforma­ran en patinadors i ciclistes acrobàtics amb cascos, colzeres, genolleres i aires futuristes a cavall dels monopatins i de les bicis.

La piscina de salts acollirà en la jornada inaugural del sarau la final de monopatí en la modalitat vert, i l’endemà serà el torn dels especialis­tes de les BMX. També amb Barcelona com a escenari davant el món sencer. Els X Games són un gran espectacle televisiu organitzat de manera itinerant en diverses ciutats del planeta des de fa prop de dues dècades pel canal dels Estats Units ESPN, propietat de la companyia Walt Disney i especialit­zat en esports.

Barcelona serà la seu estival d’aquesta competició els propers tres anys. Als Estats Units és un espectacle familiar consolidat. La fotogènia de Montjuïc va ser una les claus que l’any passat va fer decantar la balança respecte d’altres ciutats candidates com Londres, Moscou, Estocolm o Lisboa. Els X Games de Barcelona seran els més grans que mai s’hagin celebrat a Europa. Ho farà possible un equip d’unes 2.000 persones. Fins ara al Vell Continent només s’havien celebrat competicio­ns dels X Games relacionad­es amb els esports d’hivern.

El Sant Jordi disposarà d’una gran rampa de 25 metres d’altura. Els aficionats al monopatí i al BMX també deixaran aquí unes quantes imatges per al record. A més, l’estadi olímpic, per primera vegada a la història, s’omplirà de terra –de 12.000 m3–, tanta com per omplir cinc piscines olímpiques, a fi d’acollir la majoria de les proves de motor dels X Games: el ral·li, l’enduro i la moto.

DE VERTIGEN

Al Palau Sant Jordi s’instal·larà una gran rampa de 25 metres d’altura GRAN MUNTATGE

L’estadi acumularà 12.000 m3 de terra, l’equivalent a 5 piscines olímpiques

Els organitzad­ors diuen que les tres edicions dels X Games que acollirà Barcelona tindran un impacte econòmic sobre la ciutat de fins a 126 milions d’euros i, a més, arribaran a aplegar més de 420.000 persones. A més, una vegada siguin clausurats, els X Games marxaran de Barcelona i deixaran aquí bona part de les infraestru­ctures que s’hauran muntat. Aquestes haurien de servir per dotar Barcelona d’un gran street park, un equipament que ara per ara la ciutat no té, malgrat ser una les referèncie­s planetàrie­s d’aquests esports.

Les entrades estan en venda des d’avui. A fi de garantir l’èxit de públic en aquests temps de consum mesurat, l’organitzac­ió va estipular que el preu oscil·li entre els 16 i 38 euros.

 ?? CHRISTIAN PONDELLA/GETTY IMAGES ?? El monopatí park dels X-Games de Barcelona s’instal·larà a l’anella olímpica de Montjuïc
CHRISTIAN PONDELLA/GETTY IMAGES El monopatí park dels X-Games de Barcelona s’instal·larà a l’anella olímpica de Montjuïc
 ?? CHRISTIAN PONDELLA/GETTY IMAGES ?? Les proves de motor es faran al Sant Jordi i a l’Estadi
CHRISTIAN PONDELLA/GETTY IMAGES Les proves de motor es faran al Sant Jordi i a l’Estadi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain