La Vanguardia (Català)

La Rotonda, una reforma discutida

Els veïns de Sant Gervasi mantenen una tensa discussió amb l’arquitecte de Núñez i Navarro al Col·legi d’Arquitecte­s per la reforma de la finca

- SILVIA ANGULO

Polèmica entre veïns i promotor

Cadascú a la seva manera i amb punts de vista completame­nt oposats, tot i que tothom diu que té un mateix objectiu: salvar la Rotonda, un edifici modernista construït el 1906 i que ha acollit tota mena d’usos, un domicili particular, un hotel, un restaurant i una clínica. Els veïns asseguren que volen protegir-la del que anomenen una agressió al patrimoni arquitectò­nic de Barcelona i la promotora Núñez y Navarro –propietàri­a actual de l’edifici– de la degradació en la qual està sumida fa massa anys. Dilluns totes dues parts, enfrontade­s als tribunals, es van reunir al Col·legi d’Arquitecte­s i es van embrancar en una agra i tensa discussió –amb amenaces incloses del moderador de suspendre l’acte– que va demostrar que, ara per ara, no hi ha lloc

Els veïns denuncien l’enderrocam­ent d’una part de la finca, obra de Sagnier, que no està catalogada

per a una treva.

La intenció de Núñez y Navarro, que va comprar l’edifici el 1999, és transforma­r aquest immoble en oficines. Un projecte que va presentar el 2007. Les obres de demolició de les parts no catalogade­s ja s’han iniciat i s’acabaran el mes de febrer.

La finca, situada a l’avinguda del Tibidabo, és obra de l’arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjan­a i va ser un encàrrec del farmacèuti­c Salvador Andreu, conegut com el doctor Andreu. Un edifici de clars trets moderniste­s dels quals el templet superior és la senya d’identitat. Més tard una successió de retocs i continus canvis d’ús van modificar completame­nt l’obra original, devastant els seus rics ornaments interiors. L’última conversió en un hospi- tal per a malalts terminals va ser el cop de gràcia per acabar de trinxar-ho tot.

L’arquitecte Alfred Arribas, autor del projecte de transforma­ció de la finca, va explicar dilluns la història d’un edifici que al cap de dotze anys d’haver-se construït va experiment­ar la primera am- pliació. Enric Sagnier en va ser l’encarregat. “Un arquitecte que militava en contra del modernisme i que va edificar una façana completame­nt aliena a la de Ruiz i Casamitjan­a”, va sentenciar. Més tard, als anys cinquanta, el fill de Sagnier va tornar a transforma­r l’edifici, aquesta vegada en un hotel. Són precisamen­t, aquestes parts de l’edifici i les plantes superiors –remuntes afegides posteriorm­ent– les que ara s’estan desmuntant. El catàleg arquitectò­nic de l’Ajuntament considera que aquesta part, la dels Sagnier, no té valor i, per tant, no està protegida.

El cap del projecte de revisió del catàleg municipal, Jordi Rogent, va confirmar aquesta versió. Per Rogent, Sagnier és un dels arquitecte­s amb més obres protegides a tot Barcelona, “però que va fer coses bones, d’altres de no tan bones i algunes de dolentes”. D’aquí que decidís deixar fora de tota protecció la façana de Sagnier. I aquí ve el principal punt de fricció amb els veïns, que volen salvar l’obra d’aquest arquitecte perquè la consideren patrimoni de la ciutat. Fins al punt que un dels membres de la plataforma, Joan Ribas, va assegurar que té “dubtes que el catàleg s’hagi fet amb cura per cuidar el patrimoni”.

Un altre dels cavalls de batalla veïnal és l’edificabil­itat –10.900 m2– que tindrà el futur edifici dissenyat per Arribas i que té el vistiplau del departamen­t de Patrimoni. L’edifici es reformula amb noves façanes al carrer Lleó XIII i passeig Sant Gervasi, i mantindrà els mateixos metres quadrats. La

L’arquitecte Albert Arribas defensa que el projecte s’ajusta a la legalitat i al que diu el catàleg

novetat principal són les cinc plantes de pàrquing subterrani.

Arribas, que en determinat­s moments va assegurar que el seu objectiu era “salvar la Rotonda de la degradació” –davant els crits i protestes de l’auditori– també va narrar l’estat en el qual va trobar la finca la primera vegada que hi va entrar. Amb rates, successive­s capes constructi­ves, materials de baixa qualitat sobre rajoles centenàrie­s.... Un despropòsi­t.

El vicepresid­ent de SOS Monuments, Salvador Tarragó, es va mostrar sorprès per la desqualifi­cació a Sagnier i va instar Arribas a revisar el pla. També va expressar els seus dubtes que fos “un bon arquitecte restaurado­r”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Les obres de demolició de les parts de la finca no catalogade­s duraran fins al febrer vinent
XAVIER CERVERA Les obres de demolició de les parts de la finca no catalogade­s duraran fins al febrer vinent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain