La Vanguardia (Català)

El penó de Santa Eulàlia del 1714 s’exposarà dins del Born

- LLUÍS SIERRA Barcelona

La bandera original de Santa Eulàlia, que segons la tradició va enarborar Rafael Casanova en el setge de Barcelona del 1714, formarà part de l’exposició sobre aquells fets, que s’inaugurarà l’any vinent al centre cultural del Born. Aquest penó estava oblidat en un magatzem del Museu d’Història de la Ciutat de la Zona Franca, s’ha identifica­t i en l’actualitat s’està procedint a restaurar-lo, segons va informar ahir Jaume Ciurana, regidor de Cultura.

El penó del 1714 serà present a l’espai museístic que s’inaugurarà l’11 de setembre de l’any que ve, en el marc de la commemora- ció del tercer centenari de la caiguda de Barcelona en la guerra de Successió. Però no onejarà al pal que s’instal·larà davant l’entrada del Born, com va demanar ahir a la comissió de Cultura la diputada del PP Ángeles Esteller. En aquest pal, que s’ha pensat que serà d’una alçària de 17,14 metres (per l’any d’aquells fets), hi onejarà la senyera, segons va confirmar Ciurana.

La proposta del PP de col·locar el penó de Santa Eulàlia davant l’entrada del Born, estava carregada políticame­nt, tal com Esteller va explicar, per contrarest­ar el que els populars qualifique­n de “tomb independen­tista” en la gestió i enfocament del futur equipament cultural. Una segona part de la proposta popular era exposar en una placa amb un ban atribuït a Casanova en el qual es cridava a la resistènci­a contra les tropes borbònique­s espanyoles i franceses “per la patria y per la llibertat de tota Espanya”. Ciurana, que va atribuir aquest ban no a Casanova, sinó als Tres Comuns (Consell de Cent, Diputació General i Braç Armat) va assegurar que aquest text s’exposarà també a l’exposició.

El PP no va aconseguir que cap partit més no donés suport a una proposició perquè l’Ajuntament “revisi” el projecte museístic del Born, replanteja­nt uns continguts que tem ideològica­ment separatist­es. Tots els altres portaveus van assenyalar que, pel que es coneix del projecte, se seguiran criteris objectius per explicar la història i la vida ciutadana a la Barcelona del segle XVIII, així com el setge i la conquesta de Barcelona. Ciurana va justificar, d’altra banda, que se cedís a CiU l’ús del recinte del Born durant l’última campanya electoral, assenyalan­t que es va tractar d’una roda de premsa i no pas d’un acte de campanya en sentit estricte.

 ?? MARC ARIAS ?? El Born obrirà com a centre museístic l’11 de setembre del 2013
MARC ARIAS El Born obrirà com a centre museístic l’11 de setembre del 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain