La Vanguardia (Català)

Barcelona acorda avui que els funcionari­s cobrin l’extra al gener

- JAUME V. AROCA Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà avui en la comissió d’Hisenda que els prop de 10.000 empleats puguin cobrar la paga d’estiu els primers dies de gener eludint d’aquesta manera la prohibició del Govern espanyol que va liquidar l’extra de Nadal.

Barcelona se suma així a altres municipis com Àvila, Bilbao i Sant Sebastià, que han adoptat subterfugi­s similars per evitar aquesta mesura i les consegüent­s protestes dels empleats. També s’ hi han apuntat algunes comunitats autònomes.

El mecanisme jurídic és simple: formalment els treballado­rs demanaran una bestreta i l’Ajuntament els hi concedirà automàtica­ment sempre que el treballado­r no sol·liciti expressame­nt no cobrar-la. Ahir una mica més d’un centenar d’empleats havien demanat de no beneficiar-se de la paga avançada.

D’aquesta manera el govern de la ciutat acompleix l’acord amb els sindicats sancionat per una consulta en què el vuitanta per cent dels treballado­rs de l’Ajuntament hi va votar a favor. Avui a la comissió PSC, PP i ICV faran reserva de vot. ERC hi votarà a favor juntament amb el Govern.

Altres empreses públiques vinculades a l’Ajuntament com TMB i Metro han arribat o estan a punt d’arribar a solucions similars per eludir la prohibició.

Fonts del ministeri d’Hisenda van comentar ahir a La Vanguardia que esperen conèixer el detall dels acords que aprovi avui la comissió i la setmana vinent el ple de la ciutat per veure si els recorren a Barcelona i a la resta de municipis i institucio­ns que utilitzin aquest o altres mecanismes jurídics.

L’Ajuntament aprovarà també avui el nou catàleg de treballa- dors pendent des del 1988. Les categories profession­als de l’administra­ció municipal es reduiran a la meitat. El nou catàleg implica altres mesures que l’Ajuntament haurà de negociar.

Precisamen­t ahir a la tarda l’al-

Trias va firmar ahir amb els sindicats la pròrroga del conveni col·lectiu fins al 2015

calde Trias es va reunir amb els representa­nts dels sindicats per firmar la pròrroga del conveni fins a l’any 2015 amb què sembla que l’alcalde es garantirà una certa pau laboral.

D’altra banda, també ahir, l’al- calde de Barcelona va valorar positivame­nt que el Govern espanyol prevegi una flexibilit­zació de la possibilit­at d’endeutamen­t de les administra­cions locals, que podrien dedicar part dels excedents pressupost­aris a aquesta finalitat sempre que compleixin alguns requisits, entre els quals assolir el dèficit zero a final d’any. Trias va considerar que aquestes mesures “són benvingude­s perquè suposen un reconeixem­ent als ajuntament­s solvents i que fan els deures, com el de Barcelona”, informa Efe.

L’alcalde també es va referir a les negociacio­ns pressupost­àries una vegada constatat que el 2013 començarà amb un pressupost prorrogat. “No tinc gens de pressa”, va assegurar l’alcalde, i va afegir que ha parlat amb tots els grups i que com a alcalde té l’obligació d’“escoltar tothom”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain