La Vanguardia (Català)

El TS declara nul el repartimen­t de freqüèncie­s de TDT del 2010

El tribunal decideix que l’assignació a operadors privats s’havia de fer per mitjà d’un concurs públic, però no la revoca

- MADRID Redacció

El mapa de la televisió a Espanya seria molt diferent avui si el juliol del 2010 el govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero no hagués adjudicat els múltiplex (freqüèncie­s amb capacitat per a quatre canals de televisió estàndard) als operadors privats que ja emetien: Antena 3, Telecinco, Sogecable, Veo7, Net Televisión i La Sexta. El Tribunal Suprem (TS) creu que aquesta adjudicaci­ó no s’ajusta a dret perquè va atorgar llicències de “canals addicional­s” a la TDT “sense la realitzaci­ó de concurs públic”, tal com exigia la llei General de la Comunicaci­ó Audiovisua­l, aprovada tan sols dos mesos abans.

La sentència, a la qual ahir va tenir accés l’agència Europa Press, apunta que, en atorgar els múltiplex sense obrir un nou concurs, el govern espanyol va actuar “al marge de les exigències contingude­s en la llei es- mentada i en contradicc­ió material amb aquestes”.

Tanmateix, el Suprem no ordena la devolució d’aquests canals, la qual cosa provocaria un autèntic terratrèmo­l al mapa audiovisua­l espanyol. Segons el tribunal, “no és possible determinar amb certesa” que els nous canals “quedin ineludible­ment afectats” per la nul·litat de l’acord del Consell de Ministres. Per això, la sentència no afectarà els actuals operadors. Almenys de moment.

La decisió del Suprem sí que obre la porta a possibles nous recursos. Cal tenir en compte que des d’aleshores s’han produït dues grans fusions per adquisició: la de Telecinco i Cuatro (Grup Mediaset); i la d’Antena 3 i La Sexta.

Amb aquesta sentència, el Tribunal Suprem estima de manera parcial un recurs interposat per l’empresa basca Infraestru­cturas y Gestión 2002. Aquesta firma ja va obtenir una sentència favorable del Tribunal Supe- rior de Justícia de Catalunya el 2010 que va anul·lar la concessió de 37 de les 92 freqüèncie­s de la TDT adjudicade­s per la Generalita­t a television­s locals.

Infraestru­cturas y Gestión 2002 va ser sancionada per la Generalita­t per emetre sense permís a Barcelona i Tarragona i expedienta­da pel Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya (CAC) per publicitat enganyosa. El CAC la va denunciar a més

Tot i que el Suprem manté els canals, la sentència obre una via a possibles nous recursos

per emetre concursos que utilitzave­n números de telèfon de tarifació addicional.

En aquests moments, el mapa de la TDT està pendent d’un pla del Govern espanyol que projecta traslladar durant el 2013 les freqüèncie­s de diversos canals de televisió. Els canvis serviran per deixar lliure part de l’espectre radioelèct­ric que ocupen els canals de televisió i serà utilitzat el 2014 per les operadores de telefonia per a les noves xarxes de dades 4 G.

 ?? GEMMA MIRALDA / ARXIU ?? Sala de control de la Torre de Collserola el 2010
GEMMA MIRALDA / ARXIU Sala de control de la Torre de Collserola el 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain