La Vanguardia (Català)

La comunitat jurídica es rebel·la en bloc contra les reformes de Gallardón

El ministre de Justícia afirma que la protesta té un evident perfil corporatiu

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

És una revolta, sense cap mena de dubte. A la marea verda dels docents i les bates blanques del sector sanitari s’hi sumaran les togues negres en ordre de marxa i protesta. Encara que de moment s’ajorna qualsevol decisió sobre una possible vaga en tots els àmbits de la justícia, avui a les seus judicials de tot Espanya s’ha convocat una aturada d’una hora, entre les dotze i l’una.

La comunitat jurídica ha explotat davant la combinació de reformes que ha posat en marxa en els últims mesos el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Cada una de les profession­s que engloba l’esmentada comunitat –jutges, fiscals, advocats, procurador­s– té els seus propis motius, però totes han trobat un comú denominado­r a l’hora d’aixecar la bandera de la defensa de la justícia com a servei públic. La seva denúncia es basa en el fet que obtenir una resposta eficaç dels òrgans judicials esdevindrà més difícil i costós, perquè es redueixen mitjans en un àmbit en què mai no en van sobrar i s’imposen taxes que mai no havien estat tan altes.

El ministre de Justícia, en canvi, té una altra visió del problema. La seva tesi és que el Govern espanyol ha de fer front a una nova protesta corporativ­a. Així ho va dir ahir al Fòrum ABC, on va afirmar que jutges, advocats i altres col·lectius judicials estan realitzant una defensa d’“interessos legítims, però corporatiu­s”. “Esclar que protesten –va afegir–, si els hem tret la paga extraordin­ària i si abans tenien 18 dies de permís per a assumptes propis ara els deixem en 12!”.

Els convocants de la protesta, però, creuen que Gallardón està presentant com un problema corporatiu el que és un problema social de tothom. Segons la seva opinió, el clàssic pleitos tengas y los ganes passarà a ser ara pleitos tengas y los pagues. Les taxes han donat el gran argument a un altre tipus de protestes que, per si so- les, haurien estat més difícils de sostenir. Per exemple, les dels mateixos jutges en defensa del seu estatus profession­al, un capítol que inclou des de les retribucio­ns fins als permisos passant per la defensa de figures com la dels jutges substituts. L’argument dels jutges és que no defensen els seus interessos particular­s, sinó que quan els perjudique­n el pes recau sobre el ciutadà, que tindrà una administra­ció de justícia menys eficient.

El memorial de greuges de la justícia va ser exposat en un acte que va convocar les set associacio­ns de jutges i de fiscals, així com les de secretaris judicials, quatre sindicats i diverses organitzac­ions de consumidor­s i usuaris. El Fuenteovej­una de la justícia va tenir lloc a la seu del Consell General de l’Advocacia, que va voler acollir tota la comunitat jurídica rere una taula presidida per una pancarta en la qual es llegia: “Acte públic de defensa de l’administra­ció de justícia”.

Després, alguns dels portaveus de les diferents instàncies i associacio­ns representa­des –eren un total de 18– van fer una breu exposició dels motius de queixa. El portaveu de Jutges per la Democràcia (JpD), Joaquim Bosch, va dir que els plans del ministeri suposen passar de “la tutela judicial efectiva a la tutela judicial en efectiu”, i va lamentar que el ministre no hagi visitat els jutjats de les ciutats espanyoles per conèixer la situació real. Bosch va anunciar que les associacio­ns de jutges han estat convocades pel grup popular al Congrés, als diputats del qual ha demanat diàleg per buscar solucions.

L’Associació Profession­al de la Magistratu­ra (APM), de biaix conservado­r, es va sumar a les protestes, en principi amb un llenguatge més moderat, encara que després va confrontar directe el ministre. Va ser perquè Gallardón va dir, en l’acte paral·lel en el qual va prendre part, que l’APM li havia demanat apujar les taxes.

Inicialmen­t, l’esmentada associació s’havia limitat a reclamar independèn­cia judicial i a demanar que les reformes en potència, com la que preveu una nova regulació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per rebaixar les seves competènci­es, tinguin en compte els plantejame­nts del col·lectiu. Però davant la revelació de Gallardón que els jutges de l’APM li van demanar d’apujar les taxes, la portaveu de l’associació, María Antonia Sáez, va replicar que “el ministre es confon”, encara que a

Jutges, fiscals i advocats subscriuen un manifest conjunt i demanen una entrevista amb Rajoy

hores d’ara “ja no em sorprèn res”, perquè fa temps que es va trencar la comunicaci­ó amb el Ministeri de Justícia.

El portaveu de l’associació de jutges Francisco de Vitoria (FdV) i degà dels jutges de Madrid, José Luis González Armengol, ha assenyalat que observen amb preocupaci­ó la fallida de l’Estat social proclamat a l’article primer de la Constituci­ó i que s’obstrueixi l’accés del ciutadà a la justícia posant com a excusa la crisi econòmica. Finalment, el portaveu del Fòrum Judicial Independen­t (FJI), Ángel Dolado, va manifestar que la finalitat de les reformes impulsades per Ruiz-Gallardón són “ideològiqu­es”, i no tenen com a objectiu millorar el servei de justícia.

Tots els intervinen­ts van subratllar la importànci­a que, per primera vegada, s’haguessin reunit totes les organitzac­ions presents, amb els seus diferents orígens. En el manifest conjunt que es va donar a conèixer, les esmentades instàncies reclamen “una rectificac­ió de la gestió actual i l’aposta per una nova etapa” des del diàleg. Però van precisar que volen entrevista­r-se amb el president del Govern, Mariano Rajoy, perquè estimen que Gallardón no té cap voluntat de negociar.

 ?? PACO CAMPOS / EFE ?? Un acte va reunir ahir a Madrid representa­nts d’associacio­ns de jutges, fiscals i altres col·lectius
PACO CAMPOS / EFE Un acte va reunir ahir a Madrid representa­nts d’associacio­ns de jutges, fiscals i altres col·lectius
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre Ruiz Gallardón
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre Ruiz Gallardón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain