La Vanguardia (Català)

Qui es menja un iogurt que ja ha caducat?

El 55% dels ciutadans compraria productes amb data de caducitat imminent si els comerços els venguessin més barats

- CRISTINA SEN Barcelona

Els hàbits de compra i de consum han canviat profundame­nt a causa de la crisi, però els ciutadans estan disposats a modificar-los encara més si això suposa un estalvi econòmic. Un estudi del Ministeri d’Agricultur­a realitzat per primer cop sobre els hàbits dels consumidor­s en relació amb els aliments caducats indica que una àmplia majoria (el 54,6% dels entrevista­ts) compraria productes amb dates de caducitat molt pròximes al venciment si els establimen­ts els posessin a la venda. Es dóna per descomptat que aquests productes serien més barats.

L’impacte de la crisi en la percepció dels ciutadans, el canvi d’enfocament en moltes qüestions, queda també reflectit especialme­nt en l’amplíssim suport que donen els espanyols (un 75,1%) a la idea que ha llançat el Parlament Europeu d’ampliar la data de caducitat d’alguns productes amb l’objectiu de reduir les tones d’aliments en bon estat que es llencen a les escombrari­es. Un debat que enllaça amb els dubtes que susciten les dates de caducitat: fins a quin punt és perillós ingerir un determinat aliment i, per tant, fins a quines dates podrien ampliar-se els períodes de consum amb totes les garanties sanitàries.

A Espanya, 7,7 milions de tones d’aliments en bon estat van a parar cada any a les escombrari­es, i a Europa la xifra puja fins a les 89. Per això, l’Eurocambra ha fixat com a objectiu reduir a la meitat el malbaratam­ent el 2025 i advoca per aclarir l’etiquetatg­e sobre caducitat i consum preferent i posar una doble data. Quan un percentatg­e cada vegada més elevat de ciutadans viu per sota del llindar de la pobresa, aquest malbaratam­ent no es pot permetre.

Una quarta part dels espanyols consumeix productes caducats si no ha passat gaire temps des que ha vençut la data assenyalad­a. Aquesta és una altra dada que reflecteix l’estudi del Ministeri d’Agricultur­a, que indica que el 59,2% dels ciutadans llencen els productes caducats, el 20% els consumeix si no han passat gaires dies des de la data recomanada, i un 19% pren la decisió en funció del tipus d’aliment que és. Els productes que provoquen menys objecció a l’hora d’ingerir-los són els iogurts, la pasta i l’arròs –després es distingirà entre data de caducitat i de consum preferent–, i, entre d’altres, la llet i els batuts. Com és obvi, la carn, el peix i les verdures, o sigui, els aliments frescos, són els que no es mengen un cop ha passat la data indicada.

En una visió general, una majoria molt àmplia de ciutadans (el 85%) comprova les dates quan va a comprar, i un 77,2% també en controla la data límit a casa. Però hi ha una certa confusió a l’hora de distingir entre la caducitat i el consum preferent. Un 65% dels enquestats coneix aquesta diferència, especialme­nt els ciutadans més joves: entenen que el consum preferent es refereix als aliments que continuen sent aptes per ingerir després de la data recomanada –productes de llarga durada– però que amb el pas del temps perden valor nutriciona­l. O sigui, arròs, pasta seca, llegums... Un 35% la desconeix.

En aquesta modificaci­ó dels hàbits, el baròmetre assenyala que el 41,3% dels enquestats llença menys aliments a les escombrari­es, especialme­nt els joves, i opta per la reutilitza­ció d’alguns productes. És el cas de l’oli, que un 13,7% s’ha decidit a reutilitza­r arran de la crisi, un costum que se suma al del 25% dels ciutadans que ja ho feien abans. La ciutadania canvia i demana flexibilit­at per fer front a la situació.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La UE vol reduir a la meitat el malbaratam­ent d’aliments
MANÉ ESPINOSA La UE vol reduir a la meitat el malbaratam­ent d’aliments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain