La Vanguardia (Català)

Llegenda del teatre kabuki

- LLUÍS BONET MOJICA

KANZABURO NAKAMURA XVIII (1955-2012)

Actor japonès

Era la figura més rellevant i internacio­nal del kabuki, especialit­at teatral japonesa els orígens de la qual es remunten al segle XVII i que el 2005 va ser declarat per la Unesco patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Amb una àmplia trajectòri­a escènica i també a la televisió del seu país, Kanzaburo Nakamura va morir el passat 5 de desembre, als 57 anys, després de batallar durament contra un càncer d’esòfag, del qual l’havien operat el mes de juliol. Al capdavant de la seva pròpia companyia, Nakamura va saber difondre internacio­nalment l’art del kabuki, especialme­nt en escenaris de Nova York i altres ciutats occidental­s.

Nascut amb el nom de Noriaki Namino, va utilitzar el nom artístic de Kankuro Nakamura fins a convertir-se en el divuitè que va poder adoptar el nom teatral de Kanzaburo, pertanyent a l’il·lustre llinatge escènic Nakamura. Els seus inicis en escena es remuntaven a quan només tenia tres anys, ja que pertanyia a una família que durant generacion­s s’havia consagrat a aquesta modalitat teatral. El 2008, abans d’una actuació a Berlín, va declarar: “És lògic que el kabuki m’encanti i li hagi dedicat tota la meva vida. Si no hagués estat així, hauria embogit, tenint en compte la família a la qual pertanyo”.

Dos anys més tard, en una entrevista filmada, Kanzaburo Nakamura XVIII manifestav­a: “El kabuki es transmet de generació en generació. El meu avi era actor, el meu pare també i –sens dubte– també el meu fill. La transmissi­ó familiar és una part intrínseca de la cultura japonesa, i espero que aquesta història que ens uneix quedi reflectida en les nostres actuacions”.

Considerat una celebritat al seu país, Kanzaburo Nakamura tenia una habilitat extraordin­ària per maquillar-se i desenvolup­ar tota mena de personatge­s, i és que en l’especialit­at del kabuki, tant els personatge­s masculins com femenins són in- terpretats exclusivam­ent per homes. Dansa, teatre i música es barregen en les representa­cions d’aquest gènere. A més, Kanzaburo Nakamura ha aportat el seu immens talent a una actualitza­ció d’aquest art teatral, i l’ha apropat a les noves generacion­s perquè no quedi ancorat en el passat. Com ell mateix afirmava: “El kabuki és un teatre viu i entretingu­t, no una peça de museu”.

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain