La Vanguardia (Català)

La Generalita­t deu un milió d’euros al festival Temporada Alta

Sunyer explica que han pogut acabar aquesta edició gràcies a l’èxit de públic

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Temporada Alta s’internacio­nalitza i farà un minifestiv­al a Buenos Aires amb Claudio Tolcachir

Ha estat l’any més difícil de Temporada Alta. Però el director del festival de Girona i Salt, Salvador Sunyer, no es fa enrere. I malgrat les dificultat­s que imposa la crisi econòmica, ja té preparats un bon grapat de projectes internacio­nals per a l’any que ve. Projectes que inclouen des d’espectacle­s de cinc països d’Iberoamèri­ca –gràcies a un ajut dels Ministeris de Cultura i Exteriors– a teatre d’Europa de l’Est –han sol·licitat una subvenció europea–, i fins i tot una petita extensió del certamen, que farà un salt de Girona a Buenos Aires, on a finals de febrer, durant una setmana o 10 dies, tindrà lloc Temporada Alta gràcies a la col·laboració amb el director argentí Claudio Tolcachir i la seva sala Timbre 4. I no acaben aquí els projectes: fins i tot han sol·licitat, juntament amb institucio­ns teatrals de Viena, Utrecht, Lisboa, Belgrad, Charleroi i la Biennal de Venècia, ajuts europeus per a un gran projecte de cinc anys per impulsar i internacio­nalitzar els joves talents d’aquestes àrees.

Idees i projectes, doncs, no en manquen, i això, sumat a una ocupació del 90% en el festival que va tancar aquest diumenge, és la part bona del balanç. Però també n’hi ha una de negativa. Per començar, com que el festival ha hagut de reduir el seu pressupost en un terç en un sol any, i ha quedat en dos milions d’euros, també ha hagut de disminuir un 26% les funcions. I així, el públic, que malgrat la pujada de l’IVA ha acudit en massa a les obres, ha estat molt inferior: ha passat de 61.013 a 44.538 espectador­s en un sol any. I, desafortun­adament, això no és tot: la Generalita­t deu al festival les subvencion­s dels anys 2011 i 2012, ni més ni menys que un milió d’euros, cosa que ha fet, segons va explicar Sunyer ahir en el balanç d’aquesta edició, que “si no hagués anat bé de públic, de taquilla, difícilmen­t podríem haver acabat el festival”.

Unes dificultat­s a les quals se n’afegeixen d’altres a causa del lentíssim funcioname­nt de les administra­cions: Salvador Sunyer dirigeix, a més de Temporada Alta, el Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona, El Canal, un centre de producció d’obres teatrals que ha funcionat durant aquests anys estrenant els seus espectacle­s a Temporada Alta, el TNC o el Lliure. El Canal no tenia personalit­at jurídica i ha adoptat ara la forma de consorci entre els ajuntament­s de Salt i Girona més la Diputació. Atesa la nova estructura, El Canal havia de convocar un concurs per a la direcció del centre, al qual es podria presentar el mateix Sunyer. Però malgrat que Sunyer, que té un contracte que acaba d’aquí uns dies, ja fa molts mesos que va assenyalar que era urgent convocar el concurs perquè el nou director pogués programar amb temps, tot segueix en l’aire i hores d’ara el dirigeixi qui el dirigeixi ho tindrà difícil per fer coproducci­ons.

Per sort, hi ha moltes més coses positives al balanç del Temporada Alta d’aquest any, sobretot molts espectacle­s: Sunyer va voler destacar ahir obres com Ghost road, del belga Fabrice Murgia, o com la nova visita dels Propeller. Obres com el concert de Carles Santos o com Pàtria, de Jordi Casanovas. O com el Mazùt de Blai Mateu, que aquest cap de setmana es veurà al Mercat de les Flors. Això sí, Sunyer remarca que en el festival s’ha pogut veure una diferència brutal de mitjans entre les produccion­s estrangere­s i les locals. “Aquí sempre s’ha treballat amb pocs mitjans, però ara es fa amb gairebé res, a l’argentina, i la nostra societat no és la mateixa. Ens hi hem d’acostumar, però costarà. Fer passos enrere costa molt”. De moment, no tanca la porta a reduir la durada del festival de l’any que ve ni, tampoc, a estendre’l a d’altres ciutats interessad­es.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Albert Pla durant un assaig del seu espectacle Manifestac­ió, que es va estrenar a Temporada Alta
INMA SAINZ DE BARANDA Albert Pla durant un assaig del seu espectacle Manifestac­ió, que es va estrenar a Temporada Alta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain