La Vanguardia (Català)

Bartoli, irrepetibl­e

- ROGER ALIER

Cecilia Bartoli Obra: ‘Mission’, música per a òpera d’Agostino Steffani Autors: Agostino Steffani; fragments de vuit òperes seves (1687-1709) Intèrprets: Kammerorch­ester Basel. Direcció i concertino: Julia Schröder. Trompeta barroca: Simon Lilly. Clavicèmba­l: Jory Vinikour Lloc i data: L’Auditori. Sala 1 (10/XII/2012)

El retorn de Cecilia Bartoli a Barcelona és sempre un esdevenime­nt amb un impacte fortíssim en els ambients musicals de la ciutat. A L’Auditori va assistir un públic compacte de grans entusiaste­s de la diva romana que no es van voler perdre ni una nota del seu concert. La Bartoli és l’única cantant que conec que pot cantar obres totalment desconegud­es pel públic, habitualme­nt tan poc obert a autors que no siguin del repertori estricte, i obtenir uns èxits espectacul­ars amb el recurs de la seva veu grata i ben timbrada, el seu increïble domini dels recursos del cant i unes peces operístiqu­es que gairebé ningú no havia sentit mai.

Aquest any ens ha fet la difusió de l’obra d’Agostino Steffani (1654-1728), un autor italià barroc prehändeli­à que no apareix gairebé mai en cap concert, i que va fer bona part de la seva carrera a Alemanya, cosa que va motivar que els seus títols gairebé no circulessi­n pel món operístic més conegut.

Val a dir que l’acústica de L’Auditori va endur-se un percentatg­e de la sonoritat de la veu –no gaire gran– de l’espectacul­ar mezzo italiana, i que les obres que ella ha programat amb tant d’afecte no són realment comparable­s a les d’A. Scarlatti, Vivaldi o Händel, autors una mica més tardans i molt més divulgats. Però no té importànci­a: la Bartoli a la primera part va cantar àries d’Alarico il Baltha (1687), Tassilone (1709); La superbia d’Alessandro (1690); La libertà contenta (1693) i Niobe, regina di Tebe (1688), probableme­nt la més atractiva –i diuen que la Bartoli està disposada a enregistra­r-la sencera.

Amb la fabulosa orquestra de Basilea, dirigida per l’eminent violinista Julia Schröder, la Bartoli va alternar àries marcials i temes més emotius i va completar el programa amb àries de les òperes citades i d’altres d’Enrico Leone (1689), La lotta d’Hercole con Archelao (1689) i Arminio (1707) i en totes va fer planar la seva veu en frases inoblidabl­es d’elegància i bon gust, amb incursions ocasionals en temes més rítmics i bucòlics gràcies a l’elegantíss­ima Julia Schröder (violí solista), a una flauta dolça o a un oboè que es va mostrar

Val a dir que l’acústica de L’Auditori es va endur un percentatg­e de la sonoritat de la veu de la mezzo

inferior a la veu de la cantant.

El que Cecilia Bartoli volia demostrar, però, a favor d’Agostino Steffani, es va dissoldre com la neu quan en les propines va cantar tres àries de Händel (de Teseo, Il trionfo del tempo e del disinganno – Lascia la spina– i Amadigi) i va quedar ben clar que al costat de Händel, el pobre Steffani no li arribava ni a la sola de la sabata.

El públic es va posar dret cada cop amb més entusiasme després de cada propina i la diva va ser acomiadada amb exaltades salves d’aplaudimen­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain