La Vanguardia (Català)

I la llum es va desfer

- FELIP VIVANCO Barcelona

Ila llum es va fer”. Versicle tres del primer llibre del Gènesi. “Llum, més llum”, Goethe al seu llit de mort poc abans d’apagar-se. “Lolita, llum de la meva vida”. Nabokov, il·luminant. Una constataci­ó: la llum ja no és el que era… però si fins i tot han deixat de fabricar la bombeta incandesce­nt. ¿Potser és per això que últimament la gamma de colors del món oscil·la entre el color tió i el de cendra mullada? L’artista quebequès Roger Vilder fa més de 40 anys que va retorçant i engabiant la llum en obres que escapen a la velocitat de l’ídem de l’“això ja ho he vist abans”. Neons que es mouen com algues en la marea, projeccion­s logarítmiq­ues canviants, tubs que formen geometries imperfecte­s...

La sala d’exposicion­s de l’Institut Français és modes- ta, però prou gran per intuir el pes de la trajectòri­a de Vilder, que sempre ha mantingut la seva exploració al voltant de la llum artificial, el color i el moviment. Vilder no és pop com sí que ho són Dan Flavin i Bruce Naumann, ni tampoc un místic de la llum com James Turrell. “Ells utilitzen molts cops el tub fluorescen­t, a mode de ready-made, com Duchamp, i jo he preferit el neó”, va explicar l’artista a aquest diari en la inauguraci­ó d’una mostra que també serveix de guia-homenatge a noms com Moholy-Nagy, a Mondrian (en un quadre en què hi ha les seves caracterís­tiques ratlles, que van mo- vent-se d’esquerra a dreta i de dalt a baix, però no els colors), a Victor Vasarely, a Duchamp i sobretot a Josef Albers.

La gràcia de l’exposició rau en l’apertura de camins imprevisto­s –neons que es mouen– en un món (l’artístic) amb pocs paratges verges i en la idea, explica l’autor, “que qualsevol patró utilitzat, pot ser ampliat per un altre artista, fet que donarà pas a una obra diferent”.

 ?? ROGER VILDER ?? Tres obres geomètriqu­es modelades en tub de neó de colors, obra de Vilder
ROGER VILDER Tres obres geomètriqu­es modelades en tub de neó de colors, obra de Vilder

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain