La Vanguardia (Català)

La indústria manufactur­era ja exporta un terç de la producció

Catalunya és la comunitat més industrial­itzada, amb el 24% del total d’espanya

- Barcelona JON SINDREU

Si d’alguna cosa li ha servit la crisi al sector manufactur­er, ha estat per propulsar l’aposta pel mercat exterior. Ho confirma l’última enquesta industrial d’empreses referent al 2011, publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), que indica que les empreses d’aquest àmbit van facturar fins a 149.772 milions d’euros venent fora d’Espanya, la qual cosa suposa un 32,2% del total i un increment del 2,1% respecte a l’any precedent.

De fet, en dues branques d’activitat el pes del mercat exterior fins i tot va arribar a superar l’interior. Es tracta dels vehicles de motor i el material de transport, amb un 62,5% i un 54,6% del total de vendes respectiva­ment.

Darrere hi ha la indústria farmacèuti­ca, que va obtenir el 47,5% de la seva facturació en altres països i ja apareix com la que més s’ha llançat a exportar durant el darrer any: les vendes a l’exterior van ser un 9,8% superiors a les del 2010. El creixement va arribar fins al 22,3% en la fabricació de productes farmacèuti­cs de base, de la qual un majúscul 77,5% es va vendre a fora. També destaca la indústria armamentís­tica: la construcci­ó aeronàutic­a i de vehicles militars de combat (67%) i la fabricació d’armes i municions (59,6%) són activitats que segons aquestes dades apunten fonamental­ment a fora.

Si bé les grans empreses van ser les més exportador­es i ja fan a l’exterior el 38,9% del seu negoci, les firmes mitjanes van registrar una xifra molt semblant (33,9%). Les petites, que per importànci­a relativa són les que tenen menys accés al mercat internacio­nal (15,7%), van ser les que més van apostar per incrementa­r les exportacio­ns, amb un augment del 2,2%.

Globalment, la manufactur­a va aconseguir esquivar tímidament la recessió i va incrementa­r la seva xifra de negoci un 5,1% fins a sumar 465.399 milions d’euros. Les despeses d’explotació van créixer de manera similar, un 5%, malgrat la disminució del 2,4% de les despeses de personal.

Catalunya és de bon tros la comunitat autònoma més industrial­itzada d’Espanya, ja que representa el 23,6% del total i ha registrat un creixement interanual del sector del 2%. La segueix molt de lluny Andalusia, que representa l’11,8%.

Tot i així, aquestes xifres només aconseguei­xen maquillar el dolorós impacte que la crisi ha tingut sobre la manufactur­a. Si es compara la informació amb la de l’informe anàleg del 2008, el primer any de penúries econòmique­s, es pot comprovar que només en termes nominals la caiguda de la xifra de negoci del sector arriba al 26%. Catalunya tampoc no ha aconseguit escapar-ne: amb 109.673 milions d’euros, el volum és un 23,5% menor que el de fa quatre anys, malgrat un tímid augment registrat a l’enquesta del 2009.

L’alimentaci­ó es revela com la branca d’activitat amb més pes, ja que representa un 18,3% del total de vendes del sector manufactur­er. A continuaci­ó, ve l’automo-

ESQUIVAR LA CRISI La xifra de negoci de la manufactur­a millora un 5% malgrat la recessió ELS LÍDERS L’alimentaci­ó és el sector que té més pes, i l’automoció, el que més exporta

ció (11,4%). La pujada més remarcable, però, va ser la que va experiment­ar la indústria del petroli, que va passar a representa­r el 10,5% de la facturació total després d’haver incrementa­t un espectacul­ar 39,2% la seva xifra de negoci respecte al 2010. Això s’explica per la pujada del Brent, el cru de referència a Europa, que el 2011 va assolir el preu més alt en un segle i mig en termes reals (111 dòlars), segons l’estudi BP Statistica­l Review publicat al setembre. La petroliera és a més la branca d’activitat que més factura per empleat: 5,2 milions d’euros per persona ocupada.

A l’altre costat de la balança, els fabricants de productes electrònic­s van patir especialme­nt la patacada d’aquest agrest 2011, ja que la caiguda del seu negoci en va reduir un 87,5% la facturació. Les noves tecnologie­s, almenys en la faceta més tangible, tampoc no en van sortir més ben parades: la fabricació d’ordinadors i equips perifèrics va baixar un 36,4%.

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? Buscant una sortida. El sector de la manufactur­a intenta compensar, mitjançant les exportacio­ns i la innovació, la dura caiguda del negoci que ha tingut des que va esclatar de ple la crisi el 2008
JORDI PLAY / ARXIU Buscant una sortida. El sector de la manufactur­a intenta compensar, mitjançant les exportacio­ns i la innovació, la dura caiguda del negoci que ha tingut des que va esclatar de ple la crisi el 2008

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain