La Vanguardia (Català)

El problema del diner europeu

-

Desaparegu­des les caixes, just en el moment en que més s'està valorant el retorn de la banca minorista i del crèdit relacional, Bankia sobreviu amb la respiració assistida dels contribuen­ts. És el que manté un dels poders financers més propers a la comunitat que acull la capital de l’Estat, que tant en el tot com en les parts que la integren, ha evitat la seva subhasta i liquidació. Part dels clients d’allà (de participac­ions preferents i de subordinad­es) patiran probableme­nt pèrdues, tot i que el seu burden sharing ja veurem com acaba en mans de jutges; però el cost per al contribuen­t general, d'aquí i d'allà, haurà estat monumental.

Els responsabl­es de Catalunya Banc, contràriam­ent, lluiten per desconnect­arse, a favor d’una subhasta ràpida que hi aturi la sagnia, també a càrrec dels contribuen­ts, en benefici de clients, directors de sucursals i responsabl­es de l’entitat. Amb moltes preferents subscrites en el tram minorista, des de la màxima proximitat al territori només una absorció per una tercera entitat pot afavorir una solució menys dolorosa per als titulars de preferents que el que suposaria acceptar diners europeus de rescat amb un memoràndum que imposa fortes pèrdues.

Com a ciutadans del territori on ha nascut, crescut i periclitat l’entitat, aquesta pèrdua no pot alegrar. Fa augmentar els ajuts, ara d’una vegada per totes o, dit d’una altra manera, fa menys factible cap mena de recuperaci­ó dels diners públics ja rebuts. Aquesta venda serà més costosa per al contribuen­t en funció, entre altres aspectes, del tractament

L'ús del diner europeu per a la resolució de la crisi bancària té aplicacion­s diferents segons cada cas

que el comprador doni als tenidors de preferents. La situació es resol aquí asimètrica­ment més en favor de directius i clients que dels ciutadans en general, i ja veurem si dels contribuen­ts, segons com es resolgui l’adjudicaci­ó final.

Per últim, Nova Caixa Galicia Banc fent la viu-viu d’un president que ha fet del tema promesa electoral, ha aconseguit sobreviure amb cures pal·liatives, sota l’amenaça de subhasta i liquidació a cinc anys. Amb un cost relatiu elevadíssi­m, aixopluga com pot l’interès dels tenidors de preferents però no renuncia a l’accés als diners que ofereix Europa per un pretès interès polític i/o ciutadà.

Així doncs, l’accés al pool comú del diner europeu, que serà deute que finalment hauran de pagar tots els contribuen­ts espanyols, sembla resolt en clau política diferent als tres territoris pel que fa al triangle ciutadans-clients-directius, si bé sempre amb càrrec als contribuen­ts. En tot cas, es busca posar ordre, terminis i limitacion­s al que esperem que sigui el tractament definitiu d’una malaltia que ha estat gangrenant bona part del teixit productiu del país. Tant de bo que sigui així, ja que tot i que potser siguin mesures possibilis­tes, no deixen de ser arranjamen­ts menys odiosos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain